Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Калин Стоянов апелира да спрат опитите за внушения по линия на връщането на бежанци у нас. Той коментира темата по време на отчет-анализ за дейността на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) през 2023 г.

„Да спрем с опитите за внушение, че едва ли не предстои някакви апокалипсис с връщане на бежанци, да спрем да спекулираме с въпроси, свързани с Дъблинското споразумение и реадмисията, коментирани понякога от хора, които нямат представа за какво става въпрос“, каза Стоянов, цитиран от БТА.

Министърът акцентира, че България не е приела допълнителни условия, свързани с бежанци от Афганистан и Сирия, около приемането ни в Шенген.

„Искам да успокоя, че капацитетът на страната ни е достатъчен за прием на лицата, за които България е отговорна. Няма място за притеснение, всичко е в рамките на обичайния прием през последните години“, каза Калин Стоянов. Той обясни, че ако системата за убежище на България е под натиск, страната ни ще може да поиска помощ от ЕС с новия пакт по миграция и убежище.

По думите му резултатът от отчета показва, че Гранична полиция се справя успешно с явлението нелегална миграция. Той добави, че това се дължи на денонощен труд най-вече на служителите от дирекцията.

Министърът добави, че МВР е изпълнило целта - чрез засилен контрол и задълбочено взаимодействие да покажем на нелегалните мигранти, че не бива да тръгват по маршрута през България, тъй като трудно ще преминат границата.

Нелегалната миграция е подхранващото звено на трансграничната организирана престъпност и ние осъзнаваме, че само с общи усилия можем да се справим, каза главният секретар на МВР Живко Коцев.

Той отбеляза, че спецоперациите на границата и във вътрешността на страната продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase