"Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: "Народе!!!!" е най-силното послание на Апостола. Левски не си позволява да изрече упрек, дори към собствения си народ. Можем да гадаем защо точно четири въпросителни и какъв въпрос иска да запита народа си Апостола на свободата". Това каза зам.-председателят на ВМРО и историк доц. Милен Михов в студиото на "Денят ON AIR" по повод 151 години от гибелта на революционера.

Според него Апостола дава послание към всички онези, които искат да бъдат предстоятели, водители на народа, че нямат право, дори и в най-личната си сфера, да отправят упрек към собствения си народ.

"Това, пренесено в нашето съвремие, в което ни заливат, дори и със стандартно придобили обръщения към хората, като електорат, като неразбрани избиратели, като пасивни ходещи за гъби хора, вместо да гласуват за умните и красивите - всичко това ни дава пример на сдържаност, смирение и почитание към онези хора, за които си застанал пред историята. Левски е поел тежкия кръст. Днес липсва отношението на хората, които творят обществените и политическите процеси към онези", посочи историкът.

Доц. Михов коментира и управлението на страната ни днес. Той вижда набор от хаотични стъпки и в много случаи противоречащи си с предходните.

"Дневният ред на обществото - икономика, индустрия, търговия, отбрана, здравеопазване, образование, стоят назад, дори не присъстват в речника на управляващата коалиция от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДБ и ДПС. Наивно е да се внушава на гражданите, че ДПС подкрепят управлението, но само по конституционните въпроси и не желае нищо", подчерта зам.-председателят на ВМРО пред Bulgaria ON AIR.

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, на мнение е гостът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase