Снимка: БГНЕС

В списъка с магистратите с карти в частния клуб "Ес Ес" на генерал Атанас Атанасов видях няколко имена на магистрати, които са предимно бивши членове на специализираното правосъдие - прокурори, присъства името и на Емил Писков, който е бивш служител на ГДБОП. Около 8-10 човека, присъстват в списъка. Всяко име, което е замесено в този казус трябва да бъде разпитано. Конкретно в този списък няма имена на политици. Това заяви заместник-председателят на 49-ото Народно събрание и депутат от ПГ на "ПП-ДБ" Никола Минчев в студиото на "Денят започва".

Във връзка с вчерашното му изказване - "Всички разплитащи са тежко оплетени", той коментира:

"С това изречение имах предвид, че по принцип едни корупционни зависимости трябва да бъдат разплетени и да бъдат преследвани по наказателен ред участниците в тях. Това изисква работеща прокуратура и независим съд. В частния клуб на Нотариуса членуват магистрати. Това е една група за влияние в правосъдната система. Правосъдната система трябва да разплете казуса, а се оказва, че е заплетена в нея", подчерта Минчев.

Той обясни, че членството в един такъв клуб не е престъпление, но е важно да се изясни каква дейност се е осъществявала в него.

"Когато в този клуб се търгува влияние в правосъдната система е престъпление. В рамките на тази парламентарна комисия ще трябва да изслушаме доста лица, за да съберем повече информация, което да накара разследващите органи да разплетат казуса. Всички имена, които присъстват по някакъв начин ще бъдат поканени на изслушване", каза Минчев.

По думите му, макар че Делян Пеевски не е споменат директно, също ще бъде поканен.

Никола Минчев уточни, че и по казуса с Нотариуса и 8-те джуджета са на около 3-4 г. и нищо не се е случвало за разплитането им.

"Трябваше, едва ли не, да бъде убит Нотариуса, за да се сети изобщо някой, че около него има група за действие. Това бездействие на институциите наложи миналата година да започнем с конституционните реформи в частта съдебна власт, защото не работят", каза той.

Никола Минчев обясни, че в следващите 6 месеца предстои да се приемат промените в законите за съдебната власт.

"По закона за съдебната власт се работи в Министерство на правосъдието, след това ще бъде качен за обществено обсъждане и внесен в НС. Не се обсъждат предсрочни парламентарни избори. Най-добрият вариант е да има ротация", уточни Минчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase