Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

НС задължи с решение здравния министър Христо Хинков да представи на парламента план за ускорено изграждане, оборудване и пускане в експлоатация на националната детска болница до 30 дни. Хинков трябва да е готов и с план за кадровия ресурс на бъдещото лечебно заведение.

Освен това в срок от 7 дни здравният министър трябва да представи отчет пред депутатите, който да е изготвен въз основата на цялостен на извършените действия, постигнатите резултати и изразходваните средства до момента.

Решението, което е депутатите приеха, е внесено от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Вносителите посочват, че България е единствената държава в ЕС, която няма лечебно заведение, което да оказва комплексна помощ на деца.

По време на дебата от всички партиите защитиха становището, че трябва да има национална детска болница.

Според Костадин Ангелов от ГЕРБ обаче Министерството на здравеопазването не прави нищо да се случи този проект.

„Много министри проспаха този проект и не направиха нищо. Някои сключиха договори с търговски дружества да обследват терени, други нищо не направиха, а някои имаха основната задача да спрат този проект и с писмо го спряха“, скочи той.

Според него НС трябва да контролира изпълнителната власт и добави, че това решение показва, че има политическа вола за реализирането на проекта.
Атанас Чорбанов от ИТН коментира, че явно нямало кой да контролира отговорната държавна структура и заради това го правел парламентът.

„Ако всеки проблем, касаещ изпълнителната власт и изпълнението на болницата, ако ще бъде решаван от нас, да закрием МС и всичките му структури и всяка парламентарна комисия ще изпълнява ролята на министерство“, репликира той.

Гроздан Караджов от ИТН добави, че ако се продължава така накрая НС ще се превърне в истински Министерски съвет.

Той акцентира, че с това решение НС нарушава принципа на разделението на властите, като се намесва в работата на изпълнителната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase