Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Обсъдихме ролята на войната в Украйна и помощта, която трябва да осигурим всички, споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа, това не е национален въпрос, а въпрос, който ще предопредели историческите събития в Европа на световната сцена за следващите може би десетилетия,. Това заяви премиерът Николай Денков след срещата си с Дейвид Камерън, предаде БГНЕС.

Затова е общо дело да помогнем на Украйна Русия да не спечели тази война. Обсъдихме и темата за миграцията, проблем от най-високо ниво за Европа. Това, в което сме обединени е, че решение на проблемите с миграцията може да се намери с общоевропейски усилия, тук включваме и Великобритания, която има огромно значение, добави още Денков.

Удоволствие е да ви посрещнем днес тук в България, лорд Камерън. Благодаря за конструктивния и сърдечен разговор. Срещата ни бе добра възможност да укрепим стратегическото сътрудничество в ключови сфери. Откроявам факта, че България и Обединеното кралство са стратегически съюзници в НАТО, заедно търсим решения на глобални предизвикателства. Днес основни теми в разговора ни бяха теми от нашия двустранен евроатлантически дневен ред. Това заяви външният министър Мария Габриел.

Продължава съвместната ни подкрепа за Украйна, финансова, военна, хуманитарна, дипломатическа, тази подкрепа ще продължи колкото е необходимо. Днес е важно да осигурим устойчивост и предвидимост на подкрепата за Украйна, добави Габриел.

Важна за нас е регионалната стабилност, с основен фокус Черно море. Радвам се, че имаме добра подкрепа, Черно море е стратегически важно и за НАТО, и за Обединеното кралство, и за България. Днес повече от всякога трябва да продължим да работим заедно срещу феномен, който се развива всеки ден, който се ползва за разделяне на общество и партньори. Благодарна съм за сътрудничеството в сферата за киберсигурността и борбата с дезинформацията. В миграцията имаме добри примери на сътрудничество, добави Габриел. Високо ценим това сътрудничество чрез съвместни операции и съвместни екипи за разследване на трафика на хора и киберпрестъпността. Благодаря за подкрепата на Обединеното кралство, за членството на България в ОЧСР, каза още Габриел.

България е важен партньор на Обединеното кралство от икономическа гледна точка, партньор на Европа и изключително важно – съюз в рамките на НАТО. Това заяви британският външен министър Дейвид Камерън предаде Фокус“.

"Путин трябва да види, че е сбъркал и България показва своята солидарност, както и Обединеното кралство, както и много други държави в подкрепа в борбата с тази агресия", отбеляза той.  

"Ние сме изготвили своя пакет от марки, Европейският съюз има своя пакет от мерки, призовавам Американския конгрес, който днес ще гласува пакет от мерки", каза още британският външен министър.

"Моето послание към Америка е, ако не искате да бъдете световния потенциал, помислете си, че американската помощ е на стойност 10% от военния капацитет, а 50% от предвоенния капацитет на Украйна е унищожен, и то без нито един човешки живот на Америка, на НАТО да е бил загубен", добави той.

По думите му държавите, които подкрепят Украйна, имат всички налични инструменти за въздействие на Русия: "Имаме икономическите, военните и дипломатически възможности. Знаем, че сме прави в битката срещу тази незаконна агресия. Единствено, което е необходимо в момента е политическа воля от държавите, които подкрепят Украйна".

"Те са повече – 25 спрямо една. Така че трябва тази подкрепа да добие своето икономическо изражение", добави той.

Британският външен министър похвали страната ни за икономчиеския ѝ растеж в последните години, както и за положените усилия за диверсификация на енергийните доставки след началото на войната в Украйна.

"Важно е да се борим и с дезинформацията, която идва от Русия, но особено тук, където е предната линия на руската дезинформация, насочена към олигарските, към медийните и и енергийните дружества, се използват теми като миграцията, за да се настройват гласоподавателите против", каза още Камерън.

Той добави още, че кабинетът "Денков - Габриел" се справял много добре в управлението на страната като коалиция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар