Снимка: БГНЕС

"Имахме поредната среща със зърнопроизводителите. Тя отново беше съдържателна, смятаме, че имаме съгласие по основните точки. В неделя очакваме да редактираме споразумението така, че то да има краен вид и в понеделник да го подпишем", заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерски съвет след срещата с протестиращите земеделци. На срещата присъства и земеделският министър Кирил Вътев.
"Имаме разбирателство по трите вида точки от декларацията, която бяхме поставили предварително", потвърди председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, цитиран от „24 часа“.

Проданов увери, че се спират ефективните протестни действия от понеделник нататък.

"Ще се изготви текст на споразумение между нас като представители на бранша и министър-председателя, който ще бъде одобрен от всички и да бъде разписан", каза още председателят на НАЗ.

Още по темата

Костадин Костадинов от Българската аграрна камара обясни, че ще бъдат постигнати ставките от миналата година.

"Искам да благодаря на земеделските производители за търпението и интелигентността, но най-много искам да благодаря на премиера, че всички наши срещи се провеждаха след това и с него. Видя се, че никой няма да бъде ощетен, благодарение на екипа на министерството на земеделието, както и на фонд "Земеделие", който днес изплаща 100 млн. лв. към земеделските производители по план", каза земеделският министър Кирил Вътев.
От Браншовата камара "Плодове и зеленчуци" добавиха, че днес са поставени в по-дългосрочен аспект визия за развитие на българското земеделие с разширяване на допълнителни закони, с които ще се гарантира целостта, развитието и възраждането на българското земеделие, за да може то да бъде устойчиво през следващите години.

"Средствата се осигуряват от бюджетите на министерството на земеделието и на Държавен фонд "Земеделие". Не се налага да се взимат средства от други сектори. Средствата се осигуряват от преобразуване на вътрешни бюджети, без това да засяга други мерки, които вече са планирани", обясни премиерът Николай Денков.
"Вторият принцип беше, че трябва да имаме грижа за най-малките производители. Най-малките производители, които са с до 300 хектара, няма да има нужда да доказват загуби. За по-големите остава това, което миналия път поставихме като изискване. Чрез една опростена справка на разходите и приходите те да могат да докажат, че са на загуба, за да могат да получат съответната подкрепа", каза още той.

Премиерът обясни, че спрямо площта, която земеделците имат, най-много ще получават малките, след това средните и най-малко ще получават най-едрите производители. Акад. Денков разясни, че ще има таван на помощта, който ще бъде фиксиран, когато се види общата картина.

"От Европа не идват средства за помощ по Украйна. Това е национално подпомагане. Както обясни премиерът, чрез преструктуриране на бюджета на министерството и ДФ "Земеделие" се повтаря същото, което се случи и миналата година. Няма нищо ново и изненадващо, и никой няма да бъде ощетен", увери земеделският министър Кирил Вътев.

Протестите на земеделците започнаха в понеделник. Протестиращи производители от цялата страна затвориха ключови пътни артерии. Основните им искания бяха международните позиции на България в ЕС да са в защита на българските производители, както и някои законодателни искания.

"Поетапното плащане ще бъде по-ставки. Всичко това, което засега сме решили, трябва да го преведем до Брюксел. Това са етапи и процеси и затова е етапното плащане. Европейската комисия трябва да ратифицира държавната помощ, която ще бъде отпусната. Всяка една такава помощ трябва да бъде ратифицирана през ЕК независимо, че се плаща с национални средства", това обясни шефът на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase