Снимка: БГНЕС

Рано тази сутрин председателят на Народното събрание Росен Желязков и българската делегация, която оглавява на посещение в Украйна, бяха настанени в бомбоубежище в Киев.

Евакуацията към защитеното съоръжение се наложи заради тревога за въздушно нападение около 6 часа сутринта, местно време.

Тревогата бе задействана освен в Киев и във всички украински области. Военновъздушните сили предупредиха за предстоящи руски удари с крилати ракети. Към 10:30 часа българско време, Украйна отмени тревогата и българските парламентаристи излязоха от бомбоубежището.

Ден по-рано, във вторник, Желязков и водената от него делегация почетоха паметта на войниците, загинали за свободата и независимостта на Украйна. Българските парламентаристи поднесоха цветя пред мемориална стена в столицата Киев.

"Трудно е да си представим, че тези руини са били уютен и сигурен дом за много украински семейства, че в близост до тях е имало детски площадки и животът е протичал с нормален ритъм", коментира председателят на Народното събрание Росен Желязков. "Ние разбираме болката на Украйна, ще продължим да подкрепяме страната и всички нейни граждани в стремежа им да изградят свободна, сигурна, независима и просперираща държава", добави той.

По-късно Желязков направи изказване пред депутатите от украинския парламент, които посрещнаха българските си колеги с аплодисменти. "България ще продължи да подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна и ще съдейства за възстановяването на страната след неоправданата руска агресия", заявиха в Киев българските парламентаристи.

Българската делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, е на посещение в Украйна почти две години след началото на руската агресия по покана на председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. В състава й са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов и председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase