Парламентът ще създаде временна комисия, която да провери дали има нерегламентирано влияние в правосъдната система и престъпна обвързаност на представители на съдебната власт покрай случая с убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

"Вероятно ще изгорят някои от по-дребните риби, но комисията ще бъде използвана за да пресече пътя към върха. Всички си даваме сметка, че подобна система за паралелно правосъдие няма как да съществува без най-висока политическа протекция, в която са замесени висши магистрати, прокурори, а със сигурност и политици", заяви лидерът на гражданската организация "Изправи се.БГ" Мая Манолова в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Тя направи паралел с известния случай "7-те джуджета".

"И Нотариуса, и Пепи Еврото са момчета за всичко, момчета на терен, а поръчителите са други - на много по високо ниво. Случаите си приличат. Има разлика - в единия случай паралелното правосъдие се е раздавало в ресторант, а в другия от клуб. В крайна сметка става дума за нерегламентирани контакти, връзки и затваряне на очите от тези, които би трябвало да пресекат това", посочи Манолова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е убедена, че информация за това кой е посещавал клуба на Божанов би могла да бъде установена по множество начини.

"Никой не вярва, че има такава воля в депутатите, които са включени в тази парламентарна комисия. Ще се заметат едни следи и ще се засекат пътищата към поръчителите, организаторите, които командореха съдебната система", категорична е Манолова.

Множеството сътресения в държавата ще доведат до нови избори, смята Манолова и предполага, че юни месец може да очакваме евроизбори, избори за кмет, общински съвет и парламент.

"Нещата вървят в избори 4 в 1. Борисов тика нещата в тази посока, защото той просто не може да даде София. Той не е готов да се раздели с контрола на тези пари и всички облаги", заяви лидерът на "Изправи се.БГ"

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase