Снимка: БГНЕС

"Тази сутрин първият медицински хеликоптер трябва да излети от производителя в Италия към България. Това е нов етап в спешната помощ и здравната грижа за българите. Това са спасени животи."

Това обяви в началото на днешното заседание на Министерският съвет премиерът Николай Денков.

"Медицинският хеликоптер ще помага на хора, пострадали при инциденти. Ще транспортира хора от едно лечебно заведение в друго. Ще съдейства с донорски ситуации, ще доставя спешно оборудване, кръв, органи, лекарства, когато и където е необходимо", напомни премиерът.

"До края на 2026 г. България ще има 6 хеликоптера. И за евроскептиците нека да припомня - закупени са с евросредства по оперативните програми и Плана за възстановяване и развитие", подчерта той.

"Въздушните линейки са ключови за спешната помощ във всяко кътче на страната. Определихме техните бази така, че всяка част на България да бъде покрита поне от два хеликоптера. Така гарантираме медицинска помощ в т.нар. златен час като въздушните линейки ще помогнат да намалим броя на загиналите при злополуки и ще дадат шанс на пациенти в животозастрашаващо спешно състояние. Разходите за тази помощ се поемат от държавата", каза още Денков

Не бива да пропускаме истинските герои - летците, които ще управляват хеликоптерите и медицинските екипи, които ще спасяват пациентите.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase