Снимка: архив, БГНЕС

"Зимата на фермерското недоволство маркира събитията през последните няколко месеца. Ще имаме и пролет, наситена със земеделски протести и недоволства. Земеделието се намира в перфектната буря. Кризата в европейското земеделие е повсеместна. Земеделието плати цената за потушаване на всички други кризи, които се случиха през последните 3-4 години". Това каза пред БНР Васил Грудев, бивш директор на Фонд "Земеделие", както и бивш заместник-министър и министър на земеделието.

Още по темата
Българското земеделие през последните година и половина се люшка като кораб без кормчия, няма никаква посока за развитие, освен краткосрочно погасяване на кризи, смята той.

В европейски мащаб подобно движение на политиката за земеделието у нас е катастрофално, допълни Грудев.

"Нашата лодка се движи в бурни води, без посока и без капитан. (…) Хората от бранша осъзнават много добре, че икономическата ситуация е такава, че няма как да оцелеят в рамките на следващите две години, ако този кораб продължи да се люшка по този начин", каза Грудев.

Земеделският бранш е изнервен, защото вижда, че кризата няма да си тръгне и някой ще плати цената, изразена в много фалити, коментира Грудев. По думите му дори сигурният и стабилен гръбнак на земеделието ни – зърнопроизводството, се намира в сериозна криза. "Флагманът на българското земеделие никога не е висял на държавата с молби за субсидии".

Не може да казваме, че украинските стоки са универсалното зло, заяви Грудев. Дори да затворим границата за украинското зърно, това няма да промени ситуацията с пазарите и цените, обясни той.

"Освен че не е панацея, не е никакво лекарство. Мигар ще спечелим един търг за пшеница в Египет, ако се състезаваме с Украйна и не сме пуснали украинска стока в България? Няма никаква връзка. Пазарът е такъв, какъвто е", посочи той.

Грудев уточни, че общата селскостопанска политика в следващия програмен период трябва да бъде направена със съзнанието, че Украйна ще участва в нея и предупреди, че тази политика "ще претърпи абсолютен и пълен крах", ако продължи да се донадгражда реформата, въвела директните плащания на площ.

"Просто защото дизайнът няма да отговаря на реалностите. Запазвайки същия финансов инструментариум, тя вече ще удари много от старите европейски страни с намаление на парите, които те биха получили. И то много сериозно намаление", каза Грудев.

Той акцентира върху "морковчето, което се предлага от ЕК – инвестиция в инфраструктура", което означава "да може много бързо да изнесем нашето производство, когато имаме прозорец – пристанища, Дунав, жп и пътна инфраструктура". Той даде пример с румънците, които инвестират в чисто ново пристанище в Черно море, докато у нас се бездейства. "Никой в Министерството на земеделието не работи по подобна тема", отправи критики бившият земеделски министър.

Постигнахме много интересен парадокс – да се разединим повече, като се обединяваме, каза още Васил Грудев относно новите обединения в земеделието и споровете за представителност на отделните организации. Според него големият въпрос е дали обединението трябва да бъде наложено отгоре надолу или да се създаде отдолу нагоре.

В момента, в който се спуснат правила за представителност, от настоящите не повече от 5% ще могат да отговорят на тях, което политически ще генерира 95% напрежение, подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase