Снимка: БГНЕС

Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения, коментира министърът на здравеопазването Христо Хинков в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР.

"Най-големият проблем в здравеопазването за мен вече се очертава даже не това, че не може да се съчетае частният капитал с държавните болници и се получава някаква конкуренция, а това, че има много политически назначения и че всъщност се правят основно политически назначения в система, която не е политизирана и не трябва да служи на политиката", каза министърът.

Според него става въпрос за назначаване на директори на болници и на регионални здравни инспекции, като отбелязва, че е видял това през мандата му като министър. "Мисля че това е голяма грешка", каза проф. Хинков.

Той бе категоричен, че е решил със сигурност да не остава в правителството след ротацията. Той каза, че ще препоръча на наследника си да бъде твърд, да бъде по-внимателен от него, да бъде честен и да мисли за хората.

Във връзка с мораториума на износа на инсулин, който изтича през януари, министър Христо Хинков каза, че е взел решение да удължи тази заповед вероятно с един месец.

Според Хинков заповедта за мораториум е постигнала ефект, като добави, че има доказателства, че в момента няма сигнали за недостиг на инсулин. Той отчете обаче, че не може още дълго време със заповеди да се спира реекспортът.

"Искрено се надявам бюджетът за здравеопазване да отиде при хората, да отиде при работещите в здравеопазването, така че те да не напускат, да отиде при младите лекари, при специализантите, да отиде за лекарства, да не се изнасят нерегламентирано тези скъпи лекарства – да има ефект от този голям, безпрецедентен бюджет", коментира още министър Хинков, като припомни, че става въпрос за над 1 млрд. лева бюджет за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Той предупреди обаче, че ако не се предприемат и другите мерки, които да спрат изтичането на тези средства, те ще бъдат "като излята кофа вода в пясъка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase