Снимка: БГНЕС

"Янаки Стоилов беше служебен министър. Прекрасен юрист, но винаги от БСП. Както Деси Атанасова е винаги от ГЕРБ. Той еднолично е назначен в КС, по указание на г-жа Нинова", констатира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод клетвата на новите конституционни съдии.

За отсъствието на президента Румен Радев от клетвата Борисов бе лаконичен: "Сигурно е бил зает нещо. Не му знам програмата".

Лидерът на ГЕРБ обаче настоя, че процесът по избора на съдии от квотата на НС е най прозрачният - има изслушване, дебати цял ден. Избраните от президентската квота пък били след еднолично решение и без изслушвания. Борисов поздрави новите конституционни съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за избора им. "Надявам се, че ще изпълняват стриктно закона на тази страна", каза той.

Борисов иронизира и опита на опозицията да оспори избора на Атанасова и Белазелков. "Аз мислех, че е за Янаки Стоилов. Беше служебен министър, винаги е бил от БСП, прекрасен юрист, но винаги от БСП. Както Деси Атанасова е винаги от ГЕРБ. Той еднолично е назначен. По указание на г-жа Нинова", заподозря лидерът на ГЕРБ.

В една парламентарна република това, което НС реши, е най-висшата форма на демокрация, отсече бившият премиер.

Той обаче уточни, че в деня на изслушването си пред НС Атанасова е поискала да напусне партията. Вече не е член на ГЕРБ, подчерта той. Отношенията на Борисов с бившата му съпартийка ще са "като с всички останали съдии", а слуховете за влошаване на отношенията между тях били лъжа.

"Дай, Боже, и мен да ме пратят в такава пенсия - 9 г. в КС. Лъжа е, че сме в лоши отношения", реагира той на въпрос не "пенсионират" ли Атанасова от политиката. Борисов отказа да се ангажира защо се е наложило НС да разпише, че тя и Белазелков ще имат 9 г. мандат, макар ден по-рано КС да постанови, че имат право на 7 г. - това било юридически въпрос.

Виждам абсолютна невъзможност у Васил Терзиев и неговата клика да се справи като кмет. Преписали са бюджета от Фандъкова.

Общинските съветници от ГЕРБ трябва да бъдат най-острата опозиция, това ни е дал народа в София. Терзиев го насади Държавна сигурност и вие се правите, че не знаете, че това са отрочетата на ДС, обърна се Борисов към медиите.

Цялото разузнаване стана управляващо в София, добави Борисов, припомняйки някогашното назначение на Дончо Барбалов в мандата на Йорданка Фандъкова и настояването за отстраняването му тогава.

Те проявяват абсолютна некомпетентност във всички сфери – изпотрепаха се хората по леда, няма бюджет, няма нищо, продължи Бойко Борисов.

Когато аз бях избран за кмет на София имах 61 съветници от други партии и нито един мой. Всички гласуваха за мен в съвета. Това не е било много отдавна, припомни Борисов и каза, че е подкрепил Терзиев като кмет само заради Кирил Петков и националната политика.

Аз ли съм виновен, че Васил Терзиев е некадърен да си направи мнозинство, допълни лидерът на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase