Снимка БГНЕС

България на практика няма защита от атака с балистични ракети. Това призна пред Нова ТВ зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. 

Нашата военна делегация, водена от министър Тодор Тагарев, която посети САЩ този месец, е водила разговори за разполагане на системи за противовъздушна и противокорабна отбрана, уточни Запрянов. "Няма договор за разполагане на системи за ПВО, вървят такива разговори. Нашите системи са стари съветски системи и идва време да ги сменяме. Ние реално нямаме противоракетни системи и не можем да се борим с ракетни атаки. Заради това на Украйна беше даден "Пейтриът". Нашата цел е да се модернизираме, за да можем да се борим и с балистични ракети", каза зам.-министърът. 

Още по темата

Той обаче предположи, че България трудно ще се сдобие със системи "Пейтриът", защото производството им било малко и дори да бъдат поръчани сега, ще са налични след 8-9 години.

„Разговаряхме как САЩ могат да ни помогнат за системи за противовъздушна и противокорабна отбрана. Щатите са основният ни партньор в модернизацията на ВВС и Сухопътните войски. Няма договор за разполагане на системи за ПВО, вървят такива разговори. Имаме стари съветски системи и идва време да ги сменяме", поясни Запрянов.
 

Според него Балканите са уязвими, защото са стара зона на руски интерес. „Русия е последователна в действията си след 2008 г. - използва военна сила, за да завладява територии. Най-напред Грузия, след това Крим, сега Украйна”, каза Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase