Снимка: БГНЕС

Президентът е преценил да оспори избора и на двамата конституционни съдии (бел. ред. Десислава Атанасова и Борислав Белазелков), като аргументите най-общо могат да бъдат разделени в две групи - едната група е, че не са спазени правилата, които самите народни представители приеха преди Нова година и станаха част от корпуса на Конституцията, а именно, че при избор на орган, който изцяло или частично Народното събрание формира, трябва да спазват няколко принципа. И тези принципи да водят до независимост на органа, който се избира. По отношение на г-жа Атанасова ще има съмнение за политизиране, поради тази причина президентът атакува решенията и в другата част по отношение на записания 9-годишен мандат. Това каза преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ решението на КС е взето, преди да бъде формализиран изборът. Според нея, за да може да се спази мандатността, която е в основата на демокрацията, не трябва да се дава предимство на 9-годишния мандат.

"В последния възможен срок бяха представени кандидатурите. Изслушването не беше за всеки един от кандидатите по отделно, за да може да се концентрират, а бяха в рамките на едно заседание. Нямаше 24-часов срок между заседанието на комисията по конституционни въпроси и пленарното заседание, на което да се приеме решението", заяви доц. Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че НС е политически орган и изборът ще бъде политизиран.

"За начина, по който ГЕРБ подходи, номинирайки председателя на парламентарната си група, като коментатори предупреждаваме, че това ще доведе до нов проблем, който има за последица политизиране на Конституционния съд. ГЕРБ е нормално да продължават да я бранят. Атанасова беше щадена от въпроси. Почти цялата парламентарна група присъстваше на изслушването да ѝ пази страх. Все едно тя, ако беше сама, нямаше да се справи", каза доц. Киселова.

"Номинацията и на двамата означава, че едните не схванаха че, професионалните съдии си избират професионален съдия, който да влезе, а другите две институции - президентът и НС избират юристи, които не са с професионално мислене, за да има ветрило от мнения в рамките на Конституционния съд. Това показва, че се търсят хора, които да са предвидими", смята преподавателят по Конституционно право.

На въпрос трябва ли Десислава Атанасова да подаде отвод, доц. Киселова отговори положително и обясни, че Атанасова подкрепя промените, респективно не счита, че те са противоконституционни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase