Испанското председателство работи много в тази посока - да бъдем приети в Шенген заедно с Румъния. В момента, тъй като през 2024 г. са изборите в Австрия, едва ли белгийското председателство очаква Австрия да смени позицията си във времето, което остава до изборите. Така че едва ли до края на 2024 година можем да очакваме реално развитие с пълното ни приемане в Шенген. Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в студиото на "Брюксел 1".

Според евродепутата Петър Витанов икономическата полза от Шенген по въздух и вода не е чак толкова голяма, но: "Тук въпросът отдавна не е бил само икономически, той е и политически. Дали сме сключили правилна сделка? Да, това е стъпка в правилната посока. На нас ни трябваше обвързваща дата по суша, защото сушата създава икономическите проблеми. Денков каза онзи ден, че въпросът е решен. Да отиде да го каже на тираджиите, които висят по 4-5 дни по границата".

"Може би натискът за Шенген трябваше да бъде много по-голям. Румъния оказва доста силен натиск върху Австрия, включително блокира двама нейни офицери в НАТО. Видяхме, че и австрийският бизнес беше доста пресиран в Румъния, но така или иначе ние направихме голяма крачка напред - оттук нататък по-лесно ще бъде пълноправното ни членство и то е въпрос на време. Зависими сме от вътрешнополитическата обстановка в Австрия, ако бяхме изчакали и този път - можеше да се появи друга държава членка, която да ни блокира или нас, или румънците", допълни Радев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"В Румъния в социалистическите партии има разногласие дали това е наистина добра сделка, да не говорим за техния либерален партньор, който го отчита като нещо негативно. Ако има нещо хубаво - то е, че останахме с Румъния, но липсата на дата е проблематична. Още повече, че аргументите, които могат да се проявят и в тази ситуация", подчерта Витанов.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase