Снимка: МВнР

Заместник-министър Ирена Димитрова представи българския кандидат за комисар на Съвета на Европа по правата на човека - Меглена Кунева, пред представители на дипломатически мисии в София от държави членки на Съвета на Европа. Това съобщи Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си.

Димитрова подчерта приоритетното внимание, което България отделя на въпросите на правата на човека в международните отношения. Открои ролята на комисаря на Съвета на Европа по правата на човека за поддържането на високите стандарти на тази международна организация и осигуряването на нейната ефективна дейност. Заместник-министърът изтъкна и безспорните лични качества и изключително богатия професионален опит на българския кандидат, като подчерта увереността на правителството, че Меглена Кунева може да допринесе значително за отстояването на правата на човека в Европа, се посочва в съобщението.

Меглена Кунева представи своите виждания за работата на комисаря на Съвета на Европа по правата на човека и отговори на въпроси от присъстващите дипломати на държавите членки на организацията, акредитирани в София.

България издига за първи път свой кандидат за висша позиция в Съвета на Европа, посочиха още от МВнР.

На 11 януари от Съвета на Европа обявиха, че трима кандидати ще се борят за поста на генерален секретар на организацията. Кандидатите за приемник на хърватката Мария Пейчинович-Бурич са настоящият комисар по правосъдието Дидие Рейндерс, бившият президент на Швейцария Ален Берсе и естонецът Индрек Саар - социалдемократ, министър на културата от 2015 до 2019 година, припомня БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase