Ако "Възраждане" и ИТН ни бяха поканили да внесем заедно жалбата в КС срещу промените в Конституцията, щяхме да се присъединим, подчерта депутатът от БСП Христо Проданов в студиото на "Денят ON AIR".

Такава покана обаче не е имало, за да могат да се запознати с мотивите на жалбата. Проданов е категоричен, че БСП е против направените промени. Позиция, която от "Възраждане" според него не са изразили ясно с гласуване, тъй като са напуснали залата.

"Президентът не атакува частта за съдебната власт, изглежда, че той защитава там, където е накърнен неговият интерес и правомощия. Не бива да се правят промени в Конституцията заради определен човек - да, прекали със служебните правителства, около 14 000 души в държавната администрация бяха уволнени", заяви Проданов.

БСП няма своя номинация за съдия в Конституционния съд, защото по думите на депутата, решението вече е ясно.

"Ясно е, че сглобката се е спряла върху двете кандидатури на - Белазелков и Атанасова. Кандидатът на "Възраждане" е очевидно проформа. Сглобката се е разбрала, че тези двама ще бъдат, техните качества няма да ги коментирам, можеха да бъдат намерени по-стойностни хора, особено Десислава Атанасова - чисто конституционно - не може човек, свързан с политическа партия, да бъде конституционен съдия", коментира депутатът от БСП пред Bulgaria ON AIR.

Очакванията на Проданов са да има "големи пазарлъци" покрай предстоящата ротация на правителството, а след това и при назначенията в регулаторните органи.

Той разкритикува частичния Шенген, който правителството отчита като голям успех.

"Това е едно голямо нищо - остават опашките по границите. Шенгенските граници трябва да бъдат премахнати, защото ние отдавна изпълняваме всички критерии. Австрия продължава да се подиграва с нас. Жалко е, че нашето правителство не защити националния интерес и да каже, че ние не сме втора ръка хора. 3% от товарите са по въздух и вода, икономиката няма да усети това, което в момента правителството нарича голям успех", категоричен е Проданов.

Депутатът подчерта също, че Пеевски и Борисов управляват, без да се крият:  Проданов критикува и военният министър Тодор Тагарев.

"Той е служил на украинското правителство, той е подлога и слуга на американците, опитва се да вкара България във война. Опитва да прави България фронтова държава. Виждаме, че проблемът няма как да се реши на бойното поле, тази война ще свърши на масата на преговори. Все повече лидери са на същата позиция, а българският военен министър ни бута", каза още Христо Проданов.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase