Снимка: БГНЕС

Истерията, че купуваме самолети на чертеж, трябва да заглъхне. В началото на 2025 година очакваме първите два изтребителя Ф-16 (F-16 Block 70). Малко по-късно идват и първите „Страйкър“-и.

Това заяви пред bTV тази сутрин министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Миналата седмица от Lockheed Martin съобщиха, че първите два изтребителя, произведени в Южна Каролина, са успешно доставени на Словакия.

Относно протоколния гаф на Богоявление, заради който понесе редица критики, Тагарев го обясни като „чисто технически“.

"Да, имаме пропуск", призна той и добави: "но няма никакъв умисъл. Ако народен представител има желание да присъства на церемония с участието на Българската армия, а не е получил покана, винаги може да ми се обади", добави военният министър.

Според него да се търси политически умисъл е прекалено. "Моя грешка е, че не съм осигурил достатъчно капацитет работата да е свършена качествено. Няма политика насочена към някой", увери още веднъж той.

"Целият кабинет има много ясна евроатлантическа ориентация, имаме достатъчно подкрепа в НС. В крайна сметка не е кой знае колко важно кой точно ще остане, а да вършим работа", коментира още министърът.

Тагарев бе категоричен, че ако получи покана да остане на поста си след ротацията, ще остане министър на отбраната. Той заяви, че усеща подкрепата както на ПП-ДБ, така и на акад. Николай Денков.

За съдбата на двамата българи от пленения кораб "Галакси лийдър", Тагарев посочи, че държавата се опитва да помогне на моряците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase