Снимка: БГНЕС

"Сделката за Шенген щеше да е добра, ако имаше конкретна дата за отпадането на сухопътните проверки".

Това коментира пред bTV Елена Йончева, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

"Бизнесът се интересува от сухопътните връзки, защото над 95% от търговския оборот с ЕС минава по сушата. Какво получихме – засилен контрол по границата с Румъния. Това е обратното на Шенген. Перспективите ни не са добри. Това, което се казва в споразумението с Австрия, е, че тази година ще започнат разговори за евентуално членство“, обясни тя.

"Какво се случва през 2024 година? Председателството първо е на Белгия, за която влизането на България в Шенген не е приоритет. След това е на Унгария, за която това също не е приоритет. След това идват европейски избори. След това идва нов Европейски съвет. Може да дойдат крайнодесни правителства, които няма да са благосклонни към пълноправното влизане на България и Румъния в Шенген", допълни Елена Йончева.

Новият пакт за мигрантите

"За да бъде приложен пактът за миграция са необходими допълнителни изисквания. Ще бъдат отпуснати 2 млрд. евро за всички държави, които са външна граница на Европейския съюз. ЕС не можеше да се справи с тази мигрантска вълна. Влизаха всякакви хора. С този нов пакт има цяла система, която ще позволи да се събира конкретна информация. Ще има правила как се събира тя, ще се взимат отпечатъци, ще се проверява истинността на документите им", обясни евродепутатът.

"Когато има мигрантски натиск, ЕС поставя минимална квота от 30 хиляди души, които държавите членски за длъжни да вземат от държавите на първа линия. Трябва да бъде предоставено финансиране. Част от него може да бъде използвано за връщане на мигрантите към страните от техен произход. По същия начин Брюксел ще сключва двустранни споразумения, за да бъдат връщани".

"С новия пакт държавите от вътрешността на ЕС няма да ни връщат мигранти, а ние ще им ги даваме", подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase