Снимка: БГНЕС

Голяма част от регулаторите работят с изтекъл мандат. Това е недопустимо. Това заяви в ефира на БНТ депутатът от ПП/ДБ Явор Божанков. Според него не трябва дори да си помисляме да оставим България без конституционни съдии и регулатори.

Той посочи, че ПП/ДБ са предложили за конституционен съдия Борислав Белазелков, защото той е човек от системата. По думите му той е юрист, а не политическо лице. Освен това е добре познат в юридическите и бизнес средите, подчерта депутатът.

Божанков посочи, че ако едната част от некоалицията откаже да гласува за кандидата на другата част от сглобката, то тогава регулатори няма да има, визирайки номинацията на Десислава Атанасова от ГЕРБ за конституционен съдия.

По отношение на изявлението на здравният министър Христо Хинков, че няма да остане на поста след ротацията, Божанков заяви, че ПП/ДБ уважават волята му. Това е негово лично решение, допълни той. Депутатът заяви, че всеки министър, ако бъде сменен, това ще е в резултат на диалог между двете коалиции. Трябва да има съгласие. Денков и Габриел ще правят оценка на МС и това ще е базата за следващи разговори, допълни той.

Народният представител бе категоричен, че реформа в службите за сигурност е наложителна. Сектор "Сигурност" има много сигнали и съмнения, че чужди служби оказват неправомерно влияние в този сектор, поясни той. По думите му е възможно реформата да стане факт още преди ротацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase