Снимка: БГНЕС

"Мисля, че ротацията ще мине плавно, проблемът ще бъде до договарянето на всички принципни позиции преди това". Това коментира пред БНТ зам.-председателят на ГЕРБ-СДС Румен Христов.

"Тонът ще бъде по-добронамарен, разбира се, но преди ротацията няма да е лесно, защото всеки има различно виждане по отношение на кабинета и хората в него".

Според Христов е логично е ротацията да се случи с мандата на ГЕРБ, защото министър-председателят е излъчен от тях. "От друга страна ще се загуби време, ако ходим няколко пъти до президента Радев", смята депутатът.

Христов няма големи опасения около оспорването на промените в основния закон в Конституционния съд, надявам се, че колегите са подготвили всичко по най-добрия начин.

Предложенията за промени в Конституцията бяха основно изработени, съгласувани и предложени от Христо Иванов, Надежда Йорданова и Атанас Славов. Не бягаме от отговорност, но трябва да изчакаме произнасянето на Конституционния съд.

Самите СДС са имали резерви по отношение на двойното гражданство, но в крайна сметка са подкерепили "пакетното решение".

Номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия няма общо с обжалването на промените, посочи още Христов.

"Дали щяхме да излъчим г-жа Атанасова или някой друг, отново щеше да бъде представител на ГЕРБ-СДС. Ако искахме да защитим по този начин, трябваше да очакваме същото и от колегите от ПП-ДБ".

Министрите са политически фигури, защото носят политическа отговорност, експертите са по-скоро трябва да са заместник-министри, заяви Христов. Ако формулата позволява, СДС вероятно ще предложат и своя номинация за министър при ротацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase