Снимка: архив, БГНЕС

Днес започва новата сесия на Народното събрание. Очаква се партньорите в "некоалицията" да започнат разговори за регулаторите и как ще се случи ротацията на премиерите в началото на март.

Още по темата
Все още е не е ясно кои министри ще бъдат сменени и кой ще бъде вицепремиер. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че преднамерено нито един министър няма да бъде поставян от тях като условие за бъдещето на кабинета.

Настоящият премиер Николай Денков обясни, че няма да се правят компромиси със състава на Министерския съвет заради групата на ДПС при ротацията. Той допълни, че ако ГЕРБ са съгласни може да има двама вицепремиери - самият Денков и Асен Василев, припомня БНТ.

А Мария Габриел обяви, че очаква да се спази споразумението между партиите, подкрепящи кабинета. И Денков, и Габриел са категорични, че всякакви промени в състава на Министерски съвет ще стават след дискусия между двамата. Не е ясно и кой ще бъде председател на Народното събрание след ротацията. За парламентарен шеф се спрягат имената на Никола Минчев и на Атанас Атанасов.

Народните представители пък се събират днес на първо заседание от новата зимна сесия на 49-ото Народно събрание.

Съгласно парламентарния правилник народните представители бяха във ваканция за коледните и новогодишните празници от 22 декември до 10 януари.

Първото заседание на Народното събрание за 2024 г. е насрочено за днес в 9:00 часа. По традиция се очакват изявления от парламентарните групи за приоритетите им през новия политически сезон.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase