Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че в четвъртък сутринта управляващите се събират, за да обсъдят ротацията, министрите, както и кой какво е свършил.

"Следващите седмици и месеци предстои най-опасният период за съществуването на "сглобката". Това са разпределението по регулациите и реализирането на ротацията. Както каза и Борисов - сглобката заприлича на една орбитална станция, за която най-вероятно утре сутрин ще преговарят кой как ще се прикачи към тази станция", заяви лидерът на "Консервативна България" Борис Ячев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него съществуват опасности пред продължаващото съществуване на тази (не)коалиция и е възможно ротация в крайна сметка да се отложи и част от нея да не се осъществи.

"Колкото по-малко стават основанията за съществуването на тази сглобка и това управление, толкова по-здраво ще става то. Популярните основания - конституционна реформа, Шенген и Еврозоната се отдалечават, включително изглежда, че конституционните промени ще се сблъскат с някои предизвикателства в Конституционния съд. Основанията за съществуването на сглобката отпаднаха, но тя ще стане по-здрава, защото те се чувстват все по-несигурни в своето бъдеще", каза анализаторът Румен Йончев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него голямата изненада ще бъде не в състава, а в принципа, по който ще бъде трансформирано правителството.

"Ще видите, че най-вероятно с мандата на ГЕРБ ще се състави ротационното правителство. Това е отново нещо, което не е поставяно пред избирателите на ПП-ДБ досега. Сглобката ще става все по-тясна, все по-стегната", каза още Йончев

По думите на двамата гости приемането на България в Шенген по въздух и вода не е голямо постижение, тъй като огромна част от бизнеса се движи именно по пътищата.

Гостите са на мнение, че правителството е избързало с решението си за Шенген и трябва да признае на българите колко бежанци реално трябва да се върнат в България.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase