Снимка: БГНЕС

"Обезкуражаващо е частичното влизане в Шенген, тъй като България търпи стотици милиони левове загуби, продължават огромните опашки от тирове, защото стоките се внасят по суша". Така бившият премиер и сегашен евродепутат Сергей Станишев оцени решението за приемане на страната ни по въздух и вода в Шенген. По думите му е трябвало да настояваме за пълно членство, да "потърсим нашето място, да проявим разум, за да си намерим пътя като общество".

Предстои интересна година, защото има избори от САЩ до Тайван, Русия. Всеки от тези избори ще повлияе и на нас, смята Станишев. В Австрия например управляващата партия се опитва да се състезава с евроскептиците на техен терен и това е причината за решението й спрямо България. Станишев очаква след изборите там наесен да се оформи евроатлантическо мнозинство, което вече ще има друго отношение, но това може да се случи чак през 2025 г.

Затова е трябвало да сме по-категорични, като използваме уязвимите точки на Австрия, която има много интереси в България и Румъния - да кажем, че няма да търпим подобно отношение.

Перспективата не е много ясна. Започваме по въздух и море, което обаче не означава речните ни граници. Станишев е притеснен и от поставянето на нови условия, които са извън критериите на Шенген - засилен контрол вътре между Румъния и България примерно.

"Пресилено е обаче, че ще приемаме много бежанци. Не очаквам огромни потоци", каза Станишев и според него това твърдение е повече политическа игра. Той обясни, че има доста засилен контрол на българските граници. А и едно от новите условия за приемането ни в Шенген не е лошо, защото ще укрепи нашите граници - да има повече европейски ангажимент.

Станишев разказа как по празниците се е видял със Симеон Сакскобургготски и дълго са разговаряли, включително и за тройната коалиция навремето, която направиха заедно.

"Онази тройната коалиция се градеше на достатъчно уважение. В момента сякаш има взаимна омраза. Няма прозрачност в разходите и не е ясно например 5 милиарда за какво са изхарчени". Станишев бил чул, че 1 млрд. и 200 млн. били изхарчени за авансови плащания на общините, а това са предстоящи проекти.

Според Станишев е възможно през март, когато е ротацията в правителството, да има преформатиране на сглобката, може да се стигне и до тройна коалиция. Така виждал и обръщението на Доган. По думите на бившия лидер на БСП Доган често обичал да използва думата мярка - сега за него правилната мяра била да предложи двама съпредседатели на ДПС.

Но едва ли ще има някакво сътресение при правителството, тъй като общите интереси са по-големи.

Станишев каза, че още не е наясно дали ще бъде отново кандидат за евродепутат. По думите му БСП в последните години губи подкрепа заради политическата си линия.

"Не мисля в посока на мой проект, времето ще покаже. Политиката е въпрос на кауза", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase