Снимка: БГНЕС

Приоритетно работихме и за повишаване на доходите на работещите и пенсионерите. Минималната заплата ще се повиши на 933 лв., което е с близо 20% повече спрямо сегашния ѝ размер. Новият размер ще повиши дохода на над 500 000 работещи. Това заявява социалният министър Иванка Шалапатова във видеообръщение по повод резултатите от дейността на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в периода 6 юни – 15 декември 2023 г., изпратено от пресцентъра на ведомството.

За екипа на Министерството на труда и социалната политика 2023 беше изпълнена с предизвикателства и напрегнати дни на усилена работа, но и с удовлетворение, защото виждам резултати в подобряване на политиките за социална подкрепа за деца, семейства, възрастни, хора с увреждания, както и за работещите, обобщава министърът.

Относно подобряване на ситуацията на пазара на труда, Шалапатова информира също, че на 21 декември е открита ваучерната система за безплатни обучения по дигитални умения. „Работим активно по политиките си за намаляване на бедността и риска от социално изключване сред децата, възрастните и хората с увреждания.

Благодарение на намесата на Главната инспекция по труда през второто полугодие на 2023 г. са изплатени забавени заплати за над 6 млн. лв. Установени са и близо 2000 случая на работа без трудов договор“, обяснява тя.
От 1 юли 2024 г. всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., ще се увеличат с 11%. Средната пенсия ще достигне 833 лв., което е със 100 лв. повече в сравнение с настоящата година, посочва Шалапатова. Улесняването на условията за започване на собствен бизнес са друг успех, който споменава тя. Предложихме облекчаване и на изискванията за финансиране на проекти за тяхната рехабилитация и интеграция. В допълнение с бюджета за 2024 г. за първи път от шест години децата с увреждания ще получат увеличение на подпомагането си“, уточнява тя. И добавя, че е започнала информационна кампания, която цели хората с увреждания да разберат за помощите и услугите, които им се полагат „по линия на 6 закона“.

Разширихме програмата за енергийно подпомагане и осигурихме помощ за отопление от 547 лв. на близо 325 000 семейства и самотни хора. Така успяхме да подкрепим с 25 000 повече семейства с ниски доходи, самотно живеещи, деца, бременни жени, родители с деца до 3 години, самотни родители, обявява още Шалапатова. По проекта SAFE със средства от Европейския съюз отпуснахме подкрепа в размер на 148 лв. за други над 357 000 семейства за покриване на повишените разходи за отопление, съобщава още тя.

Шалапатова припомня, че МТСП е трябвало да вземе спешни мерки за преодоляване на щетите от природните бедствия през година, като първото от тях е било наводнението в Берковица. „В следващите месеци последваха природни бедствия в Царево и Бургас, Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Варна и Смолян“, отбелязва министърът. По думите ѝ в рамките на месец, при последното бедствие в Бургас и региона, социалните ни работници са посетили над 1800 адреса. Отпусната е еднократна помощ до 1512 лв. на 828 пострадали семейства. Над 2000 безработни бяха включени в спешен порядък в помощ на общините и домакинствата. „За да осигурим по-ефективна и навременна подкрепа, облекчихме условията за отпускане на помощи от Фонд „Социална закрила“. Така 206 семейства получиха до 2500 лв. за закупуване на електроуреди и обзавеждане за домовете си“, коментира още Шалапатова.

Министърът информира още, че МТСП, заедно с Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването, е започнало работа за планиране и координиране на политиките за ранното детско развитие. „На финалната права сме и в подготовката за извеждането на децата от последните четири дома от стария тип институции – каузата на целия ми професионален живот през последните 30 години“, казва още Шалапатова. Тя напомня и за телефон 116 111, на който се приемат сигнали и се дават консултации за проблеми с деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase