Кои от промените в Конституцията могат и трябва да бъдат оспорени от Конституционния съд?

"Целият закон може да бъде оспорен. Все още има спор за това дали беше необходимо по-високо мнозинството. 180 гласа бяха необходими за второ и трето гласуване, 160 беше втората възможност. За част от промените има вътрешно напрежение в конституционните текстове. Те се отнасят както до квалифицираните мнозинства, с които ще се избират органи, така и за ограничаване на правомощията на служебното правителство", коментира преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ не силният парламент прави една република парламентарна, а "онази динамика между правителството и Народно събрание, при която НС има възможност да влияе върху политиката, без да изземва правомощията на правителството".

"Скептична съм по отношение на оспорването в Конституционен съд. Ако наистина бъдат номинирани и избрани за конституционни съдии председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ, това са силно политизирани лица, чиито юридически качества мога да поставя под съмнение", заяви Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че по отношение на двойното гражданство така е дадена нормата, че е достатъчно народните представители да са живели само 18 месеца в страната и да имат българско гражданство, "сякаш не е задължително да са на 21 години и да не изтърпяват лишаване от свобода". Според Киселова бързането се е отразило на всяка една от разпоредбите.

"Основната цел беше да бъде защитен съда. Стремежът да направим съда независим и да не му влияе прокуратурата, доведе до това политическият компонент във Висшия прокурорски съвет да надделее до такава степен, че избраните от Народното събрание да могат изцяло да се произнасят върху кадровите въпроси в прокуратурата", коментира Киселова.

По думите ѝ мястото на определени хора е в НС, а не в Конституционния съд, защото "това е сериозна лъжица и не е за всяка уста".

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase