Снимка: БГНЕС

Бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов характеризира в предаването "Денят ON AIR" изминаващата 2023 г. с думата "сглобка", като подчерта, че думата има свое измерение в здравеопазването.

"За да можем да кажем дали "сглобка" е хубава или лоша дума, трябва да погледнем по-назад. Годината беше разполовена на две части. От служебното правителство видяхме груб клиентелизъм. Към средата на годината, след поредните избори, хора, които се кълняха, че няма да седнат, животът ги събра. Това е добре, защото има контрол на парламента. Сглобката от юни месец - не съм никак очарован", изрази мнение гостът.

Според него, дори когато ги съдим, трябва да се запитаме дали имаме друга алтернатива.

"В управлението на здравеопазването има две писти - едната е стратегическата, другата са рутинните дейности. По стратегическата писта няма никакви заявки, дори не знаем какви са идеите. Традиция е, когато дойде министър, да каже какво иска да направи. Министър Хинков се оказа плах, лесно отказващ се от това, което е казал. Случаят с "Пирогов" - беше заявено, че има тежки нарушения, че директорът няма да бъде сменен, докато вече е имало заповед той да си отиде. Едно от нещата, които не може да се отрече на министър Хинков е, че той говори ясно", обясни д-р Константинов пред Bulgaria ON AIR.

Цялата история с промяната на закона за управител и подуправител на Здравната каса е, за да се задоволят партиите, подчерта бившият здравен министър.

"Ако Министерството е органът, който прави политиката, органът, който раздава парите, е Здравната каса. Защо не са се разбрали - според мен следващата година нещата ще станат по-гладки. Една значителна част от решенията не се вземат дори на партийно ниво, особено в сектор "Здравеопазване", а от други играчи, които имат влияние и поддържат връзки с повече или всички партии. Видяхме при различни управления едни и също хора", заяви д-р Константинов.

Той прогнозира заздравяване на "сглобката" до момента, в който не се открои някой печеливш, когато тя ще се разпадне с голям скандал.

"Лидерите трябва да си говорят и нещата да минават през парламента, за да ги виждаме", настоя още д-р Константинов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase