Снимка: Bulgaria ON AIR

Бившият служебен премиер и бивш председател на парламента проф. Огнян Герджиков е крайно разочарован от начина, по който бяха направени промените в Конституцията, както и самите промени в основния закон.

"Няма държава, която по този начин да си променя основния закон. Колко кръгли маси се направиха, колко топ специалисти се поканиха, колко обсъждания имаше? Не се прави Конституция за месец-два, това е срамота. Никъде в Европа не си променят така законите, камо ли Конституцията. Законодателството не е гасене на пожар, не може да е бърз процес", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Герджиков каза, че почти нищо хубаво не е видял в тази промяна на Конституцията. Според него сме "една самодейна аматьорска държава". Той споделя позицията на президента Румен Радев, който разкритикува остро промените в Конституцията.

"Как ще се гарантира кой интерес ще защити двойният гражданин", попита проф. Герджиков в предаването "Денят ON AIR" и добави, че е обидно да може за отделни хора да се прави промяна в основния закон.

"Във Висшия прокурорски съвет мнозинството е политическо. Ще си изберат и председател и няма да имат никакъв проблем да си вземат каквито пожелаят политически решения. Абсолютно овладяна прокуратура. Нали съдебната власт трябва да е независима?", подчерта бившият служебен премиер.

Проф. Герджиков допуска, че "вероятно целта е да овладеят и Конституционния съд". Искат да направят още един политически орган в лицето на Конституционния съд, отбеляза гостът.

"Изведнъж им се видя, че Радев се снабди с голяма власт покрай служебните правителства. Българският президент има относително малко правомощия в сравнение с повечето президенти в Европа. Нашият президент е избиран пряко от народа. Той се ползва с относително висок рейтинг. Залагат бомби със закъснител", заяви още той.

Проф. Огнян Герджиков е на мнение, че професионализмът е останал на заден план, докато политиката вече е на преден план.

По думите му "сглобката" рискува да се разглоби, но основното е интересът - тесни партийни интереси, смята той.

Перспективата за Шенген ми се струва доста реалистична в близко бъдеще, завърши проф. Герджиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase