Снимка: БГНЕС

Задоволство от приемането на държавния бюджет изрази минути след приемането му от парламента финансовият министър Асен Василев в парламентарните кулоари. "Програмата е разчетена при дефицит от 3%, което ни позволява да влезем в еврозоната, фокусирано е върху доходите с много сериозни капиталови инвестиции, които да позволят добър икономически растеж догодина", заяви Василев. (Не) коалицията отново реши да акцентира на съгласието между трите партии - редом до него застанаха Теменужка Петкова от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС като тримата взаимно си размениха благодарности за "историческия бюджет" (по Йордан Цонев).

"Основното е, че за първи път всички капиталови разходи, разход по разход, са описани - както националните, така и общинските. За първи път от 3 г. имаме бюджет, който беше приет в годината, в която трябва да се изпълнява, което ще даде възможност и на общините, и на бизнеса да планират нормално, и ще даде сигурност на всички граждани как ще се развива държавата и икономиката", доволен е Василев.

Министърът отхвърли и опасенията на хазартния бизнес, че промените ще доведат до съкращения в сектора. Той призна, че таксите са вдигнати между 2 и 4 пъти, но не мисли, че ще види хора от хазартния бизнес да излизат на трудовата борса.

Той не вижда проблем и в разминаванията с ДБ по темата с договорите за строителство. "Основните ни разминавания бяха по параграф 3, който регулира максималната цена на тока за небитови потребители. Това е важно да остане, тъй като ако нямаме максимална цена, това може да отключи наново инфлацията. При тях имаше виждане, че не е добре да се взимат част от печалбите на ВЕИ производителите, но за нас е важно инфлацията да е стабилна" , подчерта Василев.

Не виждам причина за вето на бюджета, каза министърът.

Увеличават се и средствата в обществения сектор. "Общото перо разходи за персонал в бюджет 2024 г. е с около 15% от този за 2023 г. Част от това са целогодишен ефект от миналогодишните увеличения от август и септември, част от това са нови увеличения", заяви министърът. Увеличенията ще са различни за различните сектори. "Предвиден е механизъм Дирекция "Модернизация на администрацията" към МС, след преглед на всички заплати и ДМС-та по всички първостепенни и второстепенни разпоредители да разпредели 375 млн. между различните бюджетни структури, така че да се преодолее диспропорцията", каза той като уточни, че за някои структури може да има големи увеличения, за друго не толкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase