Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Носител на съдебната власт е съдът, но за прокуратурата и следствието изрично се записва, че са част от съдебната власт. Това записаха депутатите с приети на второ четене промени в Конституцията.

Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата, които разглеждат наказателни дела.

Главният прокурор представлява прокуратурата и ръководи Върховната прокуратура. Той, по предложение на Върховната прокуратура, утвърждава общи методически правила за дейността в досъдебното производство на прокурорите, съдиите и следователите и другите разследващи органи, които подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

Методическите правила ще подлежат на съдебен контрол.

Прокуратурата следи за спазване на законността, като предприема действия за оспорване на незаконосъобразни актове пред съда в случаите, предвидени в закон, гласуваха депутатите. Освен по наказателни дела от общ характер, тя участва и в други дела в защита на значим обществен интерес или в интерес на лица, които се нуждаят от специална закрила.

Запазва се правомощието на президента да назначава и освобождава председателите на върховните съдилища и на главния прокурор. Ако президентът не издаде указ за назначаването на председател на ВКС, на ВАС или на главния прокурор в 7-дневен срок, решението за избора на съответния съвет ще се обнародва и с него назначението влиза в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase