Снимка: БГНЕС
fallback

Депутатите силно ограничиха правомощията на президента при назначаването на служебно правителство, когато новосформиран парламент не успее да излъчи редовно правителство.

Държавният глава вече няма да може сам да решава кой да е служебният премиер.

Той ще е длъжен да го назначи след консултации с парламентарните групи. Освен това за служебен премиер ще се избира между председателя на НС, управител или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Oще по темата
"Ограничаването на кръга на лицата, които мога да станат служебен премиер, ограничава възможността да бъде хванат някой от улицата. Това е достатъчно широк кръг от лица", коментира Христо Иванов от ПП-ДБ.

Според промените в Конституцията при невъзможност да бъде излъчен редовен кабинет парламентът няма да бъде разпускан.

Другата много важна промяна е, че правомощията на служебното правителство могат да бъдат налагани допълнително със закон.

Задачата на служебното правителство е само да организира честни и свободни избори.
 
Депутатите решиха още, че министрите могат да имат двойно гражданство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

117

Радослав

преди 4 месеца

А защо направо в конституцията не се запише поименно кои 2,3 души имат право да са министри председатели? То май само това остана, чл. 1: министър председател може да бъдат само Боко, Шиши, Киртака или евентуално някой от хомопартньорите им. Какъв е смисъла от служебен министър председател които е излъчен от партията която се е издънила в управлението? Все едно когато се други сграда заради кражба при строителството да се избере същия строител!

116

Марк (майлърд) Рюте

преди 4 месеца

Шестата поправка в конституцята, ще бъде отменена от семдата поправка!

115

Анонимен

преди 4 месеца

"А не е ли по-лесно просто да се махнат служебните правителства (както е в почти всички държави), и правителството в оставка да управлява до сформиране на нов кабинет???" - НЕ, не е. Рюте подаде оставка преди 2 месеца продължава да руши Хиландия ... Това НЕ Е НОРМАЛНО, просто.

fallback