Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е разговарял с унгарския премиер Виктор Орбан, който го е уверил, че страната му ще ни подкрепи по пътя за Шенген.

"Тази сутрин отново разговарях с моя приятел и колега Виктор Орбан. Информирах го, че вчера Народното събрание окончателно премахна допълнителната такса за пренос на газ. В края на седмицата решението ще бъде публикувано и в Държавен вестник", написа Борисов във фейсбук профила си.

Ето какво още пише лидерът на ГЕРБ:

С унгарския премиер се обединихме около извода, че всички въпроси в двустранните ни отношения са изчистени и Унгария ще продължи да подкрепя категорично България в пътя й към Шенген.

Партньорството между нашите два народа винаги е било водещ принцип в отношенията между България и Унгария. Двамата с Орбан си дадохме ясни гаранции, че и занапред ще продължим да си сътрудничим в условията на диалог по всички теми от дневния ред на ЕС.

През октомври Народното събрание изненадващо прие такса за вноса и транзита на руския газ през системата на България, която трябва да се поеме от руската "Газпром". Срещу тези планове обаче възрази Унгария, която подаде жалба в Брюксел.

На 16 декември Унгария официално предупреди, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенген, ако тя не отмени таксата върху транзита на руски газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase