Снимка: БГНЕС
fallback

С 800 милиона лева е по-голям бюджетът за отбрана тази година спрямо миналата, а следващата ще бъде с 800 милиона по-голям, отколкото през тази. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

С тези разходи се покриват трите големи военни проекта за ВВС, за сухопътни войски и за ВМС. 9 милиарда лева вече са заложени за тези три големи проекти, обясни военният министър пред БНТ.

Той посочи, че през първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 г. ще започнат да постъпват и бронираните машини Страйкър. "Ще видим в кратки срокове българската армия преобразена", каза Тагарев.

Според него трябва да инвестираме в зенитни ракетни комплекси, в брегови ракетни комплекси. "Ще стартираме и по-малки проекти свързани със закупуването и производството на дронове", добави той.

Тагарев заяви, че заради войната на Русия срещу Украйна заплахата за България остава, макар че вниманието в последно време беше пренасочено към Газа. Той уточни, че заплахите са свързани със свободата на корабоплаване, морските мини, дроновете и т.н.

"Рисковете си остават за нас, но не това е големият ни проблем. Ако Русия надделее в тази война, ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи", обясни министър Тагарев.

По отношение на ситуацията на фронта, той посочи, че вървят много тежки боеве, всеки ден загиват по 1000 души от едната страна, не знаем колко са от другата, няма териториални изменения. "Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива", добави министър Тагарев.

По актуалната тема за Паметника на съветската армия и неговото премахване, той подчерта, че паметник не е вярното име. По отношение на заплахите от страна на Русия и по-конкретно за говорителя на руското МВнР Мария Захарова Тагарев само отбеляза, че това е нейната работа. "Но премахването е наше решение. Наше е решението какво да ще се прави с тази композиция в центъра на София, нейното място е в някакъв музей", заяви Тагарев.

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю.

"Трудно бих си представил през 1940 г. Би Би Си да излъчи интервю с германския посланик. Не виждам необходимост какво казва страната, която ни е обявила за враг", каза Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

528

Крум

преди 4 месеца

Няма проблеми всичките ще ги да дадеме на УС заедно с подаръците на Украина, ще бъдем бедни мнооооого дълго време.

527

Анонимен

преди 4 месеца

Разбира се, че е така, иначе УС може да те пратят в тайния Арлингтън дето няма плочи.

526

Другарю Тагарев!

преди 4 месеца

Вашият личен интерес е Украйна да победи!Болшинството разумни българи не искат каквато и да е било война,в която и да е било точка на света!!!

fallback