Снимка: БГНЕС

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обвини лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов за депутатския бой в пленарната зала от по-рано днес.

"Това е най-унизителното състояние на българския парламент откакто той съществува. Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, към вас се обръщаме. Това ли ви е евроатлантическия живот в България и европейски парламент? Това са основните виновници да се случи това, което видяхте днес. За нас това е налагане на диктатура на мнозинството, пълзящ фашизъм и ние не можем да участваме в това, което видяхме - да влизаме вътре, да се бием като хулигани, да теглим микрофони", коментира Нинова.

По-рано депутатите на ДПС и "Възраждане" се сбиха, след като хората на Костадин Костадинов направиха опит да блокират трето поред пленарно заседание. Предните два пъти към тях се присъедини и БСП, като първо двете партии се обявиха против демонтирането на Паметника на Съветската армия, а после и срещу конституционните промени. От "Има такъв народ" се обявиха само против промените в основния закон и също вече трети ден протестират заедно с възрожденците.

Нинова обаче заподозря и колегите си от "Възраждане" в двойна игра. "Погледнете назад в годините и ще видите, че ДПС и националистите с такава имитация на сблъсъци винаги се помпат едни други и се вдигат едни други. Така вдигаха Волен Сидеров и имитираха противопоставяне, така правят и днес. Това, което прави "Възраждане" е имитация, защото те ако искаха наистина да се прекрати заседанието или да вземат участие в дебата, можеха да се изкажат. Какво правят вътре? Стоят пред трибуната, мнозинството ги намачка, тръгва си заседанието, говорят си от място, взимат си решенията. Това не е истинска опозиция и блокаж, а цирк", посочи тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase