Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че компромисите в името на важните цели като Шенген и еврозоната са определящи за сегашното управление.

"Напредъкът по Шенген можеше да се случиq само когато ЕНП и либералното семейство работят заедно", допълни Борисов.

Още по темата
Той подчерта, че след време студентите политолози ще изучават структурата на некоалицията, която по думите му е уникална за света.

"В желанието си да чегъртаме се самоизчегъртахме всички. Ако погледнете последните няколко премиери, дори тази дума премиер в България девалвира, защото премиерът може да си тежи на мястото, когато зад него има мощна парламентарна група, подкрепена с мнозинство и решенията му могат да станат факт", каза още Бойко Борисов.

Еврозоната няма никога да се случи, ако не сега. Това каза още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Националната зимна академия „Лидерството и мирът – отговорности и предизвикателства пред жените на ръководни позиции“, която събра в Казанлък жени от структурите на ГЕРБ в цялата страна. По думите му има ясни сигнали, че държавата ни е стабилна.

Според Борисов ГЕРБ са изпълнявали своите функции за влизане на страната в Шенгенското пространство. Той посочи, че не е несправедливо Австрия да иска да върне мигрантите в България, тъй като през последните години “от нулева миграция” е станало така, че мигрантите минават директно през страната. “Ние направихме много, осигурихме 150 млн. евро от Европейската комисия, усилихме техниката на гражданите и тогава казваха, че България е пример”. Според него България може да поиска още граничари от Румъния, смесени патрули. Трябва да убедим Европа, че границите ни са сигурни, категоричен е той.

Харчим огромна енергия в обществото с разделителни процеси, каза още Бойко Борисов. По думите му народът не прощава глупостта, а политиците по един или друг начин се държат глупаво.

“Пет пъти поредни избори с един и същ резултат, над милиард похарчени за тях”, напомни Борисов. Той изрази мнение, че в момента българският народ е по-обединен от всякога. “Всъщност нацията не води към Москва, иска Европа, Америка, Канада, това иска основната част от обществото ни”, каза лидерът на ГЕРБ. Ние направихме всичко, което се искаше относно конституционни промени и съдебни реформи, за да затворим една част от темите, добави той.

По думите му ГЕРБ винаги са водили една балансирана политика. “В уникалността на тази грозна дума “сглобка” стои именно Украйна. До войната сме се придържали винаги към балансираната политика за добросъседство с всички държави”, каза той. Когато нападнеш цивилно население и тръгнеш да завземаш чужда държава, ние трябва да имаме едно наум какво може да се случи на Балканите и затова позицията ни е точна и ясна – подкрепа за Украйна, каза още Бойко Борисов.

Относно преместването на Паметника на Съветската армия Борисов коментира, че той е за преместването на монумента в Музея на социалистическото изкуство. Това трябваше да стане без насилие, без агресия, която разделя обществото, с ясно обяснение, времето е такова, държавата се е променила, въпреки че почитаме историята, каза още той, цитиран от БТА.

Борисов изрази надежда идната седмица да има приет държавен бюджет. По думите му той ще бъде компромисен, но е по-добре за държавата да се случи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase