Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

България ще осигури гаранции в размер на 16,654 млн. евро по споразумение между Европейската комисия и нашата страна, свързано с предоставяне на извънредната макрофинансова помощ за Украйна. Това реши парламентът по предложение на Министерски съвет.

Парламентът ратифицира гаранционното споразумение между Европейската комисия и Република България, което вече беше подписано от страна на България на 28 март 2023 г., а от страна на Европейската комисия – на 17 май 2023 година.

Заемът се гарантира с провизии в рамките на многогодишната финансова рамка на ЕС, както и от гаранции, предоставени от държавите членки.

Против отпускането на гаранциите се обявиха от БСП и „Възраждане“. Според Борислав Гуцанов от БСП това е поредното срамно решение.

„Не може да давате средства на друга държава, когато те не достигнат за нашите деца и нашите пенсионери. Това е срамно“, отсече той.

Николай Дренчев коментира, че всеки ден и всеки час даваме пари за Украйна.

„Няма за майките, няма за децата, няма за болните, само за Украйна. Срам и позор“, обвини той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 6 месеца

Бабо Нинова служителките ти в БКП сменавяли ли са си миризливите палта през последните 10 години?

55

мак

преди 6 месеца

До Анонимен58. А най-смешното, но и трагично е, че няма солидарност с България, за влезе в шенген. Само шантаж наречен изисквания и условия. А иначе, България е длъжна да е солиданрна с всяко решение на ес.

54

Bad face

преди 6 месеца

2 млн. българи са бедни, като църковни мишки, но българският Парламент Предоставя над 16,6 млн. евро извънредна помощ на фашистите в Украйна. Ти да видиш?!!!

fallback