Снимка: БГНЕС

Втора финансова помощ за Украйна одобриха депутатите само за ден.

С ратифицираното на споразумението за финансовия принос на страната ни за помощта от ЕС към Украйна ще бъдат отпуснати милиони левове.

Става въпрос за Инструмента „Макрофинансова помощ+“, който предвижда Европейският съюз да заеме средства от капиталовите пазари или от финансови институции, за да предостави на Украйна изключително преференциални заеми през 2023 г. с максимален размер до общо 18 млрд. евро. ЕС се ангажира също така, в случай на постъпване на искане от украинска страна, да поеме лихвите по заемите, като отпусне т.нар. "лихвена субсидия" и по този начин допълнително облекчи Украйна от финансовата тежест по обслужването на заемите.

Още по темата

За да се обезпечат средствата за покриване на лихвата, държавите членки ще внесат допълнителни вноски в бюджета на ЕС, като съгласно одобреното споразумение приносът от България ще бъде в размер до 26,7 млн. лева за периода 2024-2027 г. или средно до 6,7 млн. лева годишно.

И този път от БСП и „Възраждане“ бяха против.

„Когато обсъждаме стотинките за българското образование, здравеопазване, подписваме чек след чек за масрафа на чужди държави и чужди интереси“, скочи левият Румен Гечев.

Димо Дренчев от „Възраждане“ коментира, че става дума за реални пари, които трябва да внесем.

„Страните, които правят пози подарък, сега ще плащат и лихвите на Украйна“, отсече той и призова депутатите да се въздържат от тази „разсипия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase