Снимка: БГНЕС

Като цяло бюджетът е добре балансиран като основните акценти са инвестиции и доходи, отчете пред депутатите финансовият министър Асен Василев.

На извънредно заседание днес парламентът обсъжда на първо четене макрорамката за следващата година.

Василев посочи, че заложеният дефицит е в размер на 3%, което позволява да се изпълни критерият в това отношение за членство в еврозоната.

Предвидената инфлация е в размер на 4,8%, като според него е доста вероятно тя да е под този процент, но кабинетът залага по-консервативна прогноза.

"За първи път в бюджета са изнесени заедно с финансовите параметри и всички капиталови разходи за държавата и за общините. Това е важно, защото всяка година в последните 20 години ние планираме инвестиционни разходи, а в края на годината отчитаме, че те не са изпълнени и това е и причината да изостанем от Румъния. 16 милиарда лева не са направени като инвестиции за последните 10 години, те са били заложени в бюджета, но те не са били инвестирани", каза министърът.

Той се похвали, че бюджетът е с рекорди инвестиции - близо 10 милиарда лева.

"Има и политика по доходите като минималната заплата става 933 лева, около 11% е предвиденият ръст на заплатите, което е над два пъти по-голям от ръста на инфлацията. 11% увеличение на пенсиите също е предвидено като за средната пенсия това са около 80 лева", каза Василев и добави, че бюджетът е рекорден и от гледна точка на социалната политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase