"Отдавна можеше да сме влезли в Еврозоната заедно с Хърватия. Ако бяхме влезли, щяхме да видим, че няма висока инфлация, само позитиви има. Сега гледаме успеха на Хърватия по телевизията, а ние загиваме в средата на Балканите", заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

"От самото начало всички действия на Асен и Кирил бяха да не влизаме в Еврозоната и да го отлагаме. От средата на 2021 г. досега за седми път приемаме бюджет, актуализации, закъснели бюджети. Всички са в посока популизъм, харчене, дефицит и дългове. Асен и Кирил първо бяха против Еврозоната, отложиха за 2024 г., после отложиха втори път за 2025 г. Ако ни приемат в Еврозоната, ще бъде по милост и по измъчен начин", смята бившият министър на икономиката.

Николай Василев изобщо не приема 3% дефицит като цел, а по думите му това е провал.

"Трябваше да има излишък от 1%. Има всички икономически условия да няма дефицити, а да има излишъци", категоричен бе гостът.

Според него в бюджета е можело да бъдат орязани разходи за държавната администрация, както и в други направления.

"Населението намалява всяка година драматично. Държавната администрация продължава да се увеличава и тази година. Защо? Това е отражение на липсата на всякакво желание и умения за реформи в държавата. Концесиите - всички големи инфраструктурни обекти може и трябва да бъдат построени на концесия. Тогава големите инвестиции ще дойдат от частния сектор, вероятно от големи чужди инвеститори. Ще има по-бързи строежи и много спестени капиталови разходи. Трето - по-малки субсидии. През 2022 г. дадохме 10 млрд. лв. само за ток. Това е абсурд, не е пазарна икономика. Четвърто - нереформираните социални системи, които поглъщат все по-големи социални разходи с цената на големи дефицити. Нашите деца, родени или не, ще плащат все повече - десетки милиарди. Много от тях ще изберат да не живеят в България", заяви Василев.

По думите му в момента дългът на страната ни е 42 млрд., до края на следващата година ще доближи 49 млрд., а до края на този мандат - 70 млрд. Лихвите ще бъдат 5%, а може и повече. Според Василев все още няма конкретна опасност от финансова криза, но е въпрос на време нещата да станат по-лоши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase