Снимка: БГНЕС

България ще разрешава да се използва въздушното й пространство за тренировки и обучение на украински пилоти на F-16, както и ще разрешава преминаване и пребиваване за подготовка на украински пехотни и механизирани роти до 160 човека.

Това се разбира от поредната инициатива в подкрепа на украинската армия, която предлага управляващото мнозинство. Днес ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха проект на решение в парламента за предоставяне на допълнителна военна помощ, пише "Сега". Подписано е от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и други депутати от мнозинството.

С това решение, което беше прието в спешен порядък и на извънредно заседание на комисията по отбрана, ще бъде предоставени на Украйна "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на Република България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна". Парламентът вече веднъж реши да изпрати негодни зенитни ракети, които да бъдат ремонтирани и използвани от украинската отбрана.

Вносителите предлагат правителството да проведе преговори с НАТО за разполагането на противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси, които са усилят българската отбрана. Също така, министърът на отбраната Тодор Тагарев трябва да определи излишното въоръжение и техника на армията, които да бъдат пратени на Украйна. Като компенсация страната ни ще поиска от нашите съюзници да възстановят направените разходи за въоръжение и боеприпаси.

Вносителите настояват да се разреши на българска територия да пребивават до четири пехотни или механизирани роти на украинската армия годишно, за да преминават бойно обучение у нас. Числеността им трябва да бъде до 160 войници.

Предлага се България да помогне, според възможностите си, ВВС на Украйна да придобият способности да ползват американски изтребители F-16. "Министерството на отбраната трябва да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на Република България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната", пише изрично в проекторешението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase