Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Асен Василев коментира, че е провел телефонен разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в който му казал, че няма как бюджетът на държавата да става заложник на някой шеф на болница.

Причината за това стана заявката на депутатите от ГЕРБ, че ще бойкотират заседанията на НС заради смяната на шефа на „Пирогов“.

„Споделих и моето лично мнение, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилното за него е да си подаде оставката”, уточни Василев.
„Бяхте ме питали какво ще стане, ако бюджетът не се приеме. Отговорих, че това автоматично означава, че политиката, която водя, не се приема от партиите, подкрепящи правителството и ще си подам оставката”, посочи още той.

Според него правилният начин за всеки един министър е да има самостоятелност в политиката, която води, но ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, че трябва да бъде подкрепено – правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата.

Василев обаче каза, не е негова работа да иска оставката на здравния министър.

„Бюджетната процедура ще върви, защото е изключително важно бюджетът на държавата да се приеме. Няма как той да стане заложник, на който и да е шеф, на която и да е болница“, отсече финансовият министър след среща с Йордан Цонев от ДПС.

„Разбрахме се новата програма за приемането на бюджета да започне утре в зала с приемането на вече одобрените от комисия данъчни закони”, обяви министърът, като уточни, че през следващата седмица се очаква да бъдат приети план-сметката на държавата, оставащите данъчни закони, както и малките бюджети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase