Снимка: БГНЕС
fallback

Промените в Закона за закрила на детето, с които на практика да се забрани сексуалното образование в училищата, което се отнася до теми за половата идентичност, не бяха одобрени на първо четене. Битката срещу джендър идеологията беше на ИТН, но депутатите от ПП-ДБ и ГЕРБ се въздържаха при гласуването, от ДПС бяха против, така че поправките претърпяха провал.

С текстовете се предлагаше да се забрани „разпространението на територията на всички предучилищни и училищни заведения на идеология, беседи, листовки и други видове развлактелни, информационни и обучителни материали на здравна, полова и обществена тематика, несъотвестваща на общоприетите морално етични норми за понятието биологичен пол в обществото“.

От ИТН искаха още да се забранят материали по теми за половата идентичност на децата, различна от биологичната, както и медицинските услуги на деца, включващи хормонална или друг вид терапия. От партията на Слави Трифонов настояваха да има санкции за нарушения в размер от 2000 до 4000 лева за физически лица и от 10 до 20 хил. лева за юридически лица.

Освен това промените предвиждаха в преходни и заключителни разпоредби на закона да се въведе забрана в Закона за здравето на пряката реклама и извършване на медицински услуги, включващи хормонална или друг вид медицинска терапия за промяна на пола сред лица под 18 години

По време на дебата Тошко Йорданов от ИТН припомни, че има решение на Конституцията по тази тема и попита депутатите от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ защо мълчат.

„Тук има вкоренени и традиционни разбирания на българите по отношение на семействата. В този край на света с историческата ни съдба и с отношението на българите към семейството, никога няма да мине да се обяснява на деца, че могат да се заиграват с други от същия пол. Хората искат това, което е заложено в този закон и като се запънете срещу хората, ще си понесете политическите последствия и ще смалите като бройка, влияние и авторитет“, обърна се той към депутатите от мнозинството.

„Факт е, че тази битка ще я загубите по тази тема, факт е, че българите не желаят такова нещо, явно и голяма част от Западна Европа не го иска, предстоят евроизборите и съставът на следващия ЕП ще е много по-различен“, предупреди той.

По думите му в момента за осиновявания самостоятелно кандидатства хора, които не са хетеросексуални, а след това живеят с партньора си.

„Вицове от типа „Мамо, мамо, какво е травестит? Не знам, питай леля си Гошо“ са съвсем реални“, отсече Йорданов.

Красимир Вълчев от ГЕРБ коментира, че не се води цялостен разговор за възпитателната функция, а така се поставя темата като че ли училищата са основното средище, в която се проповяда ранната смяна на пола.

„Напротив, днес училищата са в неравна конкуренция с мощни информационни среди като интернет, медиите, социални мрежи. Училището най- често е обвинявано, че е основен източник на агресия, което не е така, защото там се случва агресията, но тя е провокирана от други фактори в средата“, настоя той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова скочи от парламентарната трибуна: „Долу ръцете от българските деца!“

„Ние уважаваме различията и сме против агресията срещу тези хора, защото право на всеки е да решава какъв е и с кого да живее, но след 18 години, преди това не пипайте децата“, каза тя.

„Когато ГЕРБ внесе Истанбулската конвенция в НС, биха камбаните във всички църкви, нещо което се случва само по време на война, във всички църкви се четоха молитви за вразумяване на народните представители“, припомни Нинова.

Тя показа от трибуната книжка, която по думите й се се разпространява в лекарски кабинет в училище и която се нарича „Сексуално здраве за лесбийски и бисексуални жени“.

„Което и момиче отиде, в кабинета я получава“, отсече тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

321

Анонимен

преди 5 месеца

Едно от най-ГНУСНИТЕ неща с които можеш да разсипеш живота на едно дете е да го поквариш с тая дяволска пропаганда докато е още с крехко съзнание.

320

joy

преди 5 месеца

Когато някой няма какво да каже и предложи и търси евтин рейтинг почва с джендърите

319

някой

преди 5 месеца

Всички крясъци за дискриминация на незнам кои си се базират на сериозен икономически интерес. Наливат се много пари в във фондации и НПО. За тия пари, българите ще бъдат убеждаване че са марсианци и малки зелени човечета. Това е.Показателен пример е т.нар. фондация "Каритас", която преди години беше изгонена от България поради лесбийски истории и няколко години хич ги нямаше. Сега пак нещо се опитват да правят. Каквото и да ти говорят - знай, че става дума за пари!

fallback