Снимка: Bulgaria ON AIR

Вотът на недоверие към правителството в областта на отбраната не беше гласуван два пъти заради липсата на кворум. Почти същото се случи и в Столичния общински съвет, където при две гласувания не беше избран председател.

"Не бива да пренасяме автоматично правилата, по които работи Общинският съвет върху правилата, които са предвидени за конституционно ниво за Народното събрание. По отношение на Народното събрание, изборът на председател е един от задължителните компоненти, докато при Общинския съвет несвикването на заседание на ОС е основание е да се отиде на нови избори, а такава опасност няма. Ще се събират няколко пъти", каза преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "България сутрин".

Според нея има вероятност процедурата да се завърти няколко пъти, докато се постигне равновесие.

"За съжаление, това равновесие сега го виждаме като постоянно премерване на сили, преместване на тежестта в НС. Ако и Общинският съвет се конституира по такъв начин, това ще обрече на много сериозен застой ОС. Няма община в България, в която една партия или коалиция да има повече от половината от общинските съветници. Това означава, че навсякъде ще са необходими коалиции. Те могат да бъдат неформални, могат да бъдат и формални, София би била добър пример", допълни доц. Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя припомни, че предишният Общински съвет е взел над 4000 решения.

"Това означава ли, че ще има 3000 индивидуални разговора за всеки един случай? Понякога проблемите може да са в един акт. Това означава разговор на принципна основа. Почти всяка пленарна седмица има някакви претенции от страна на ГЕРБ към ПП-ДБ по най-разнообразни въпроси. Те преминават през списък от общини, преминават през искане за оставка на вътрешния министър до оставката на министъра на младежта и спорта. А може би в следващите дни ще преминат и към конкретни финансови искания", каза още доц. Киселова.

По думите ѝ трябва да се помисли и как ще изглежда администрацията на Столичната община: "Много пресилено е да кажем, че ако не изберат председател, това ще доведе до основание на нови избори. Има няколко субекта, които могат да свикват заседанията, няма пречка 1/3 от общинските съветници да свикват."

"Процедурите вот на доверие и вот на недоверие винаги са в интерес на правителството. По тази причина не се гласува веднага след приключване на дебатите, а най-рано 24 часа. През годините ГЕРБ разтягаше процедурата до 36. Първоначално ПП-ДБ сбъркаха, защото те отказват да подпишат споразумение. Борисов и преди предизборната кампания, и по време на нея намекна, че очаква да има подписване на споразумение. Когато няма споразумение, няма предвидимост", категорична е доц. Наталия Киселова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase