Снимка: БГНЕС, архив

От "Продължаваме промяната" - Демократична България са готови да обсъдят предложенията на ГЕРБ-СДС за бюджета за 2024 г., коментира пред журналисти депутатът Венко Сабрутев.

Внесеният от финансовия министър Асен Василев проект е само първа стъпка преди окончателното му приемане, напомни той.

"Държавния бюджет навлиза в своята първа фаза, а именно междуведомствено обсъждане. Аз приветствам колегите от ГЕРБ за това, че разумът надделя над предизборните емоции. В процеса на обсъждане на държавния бюджет ще изслушаме всички гледни точки, включително колегите от ГЕРБ. И се надяваме, че няма да тръгнат към ключовите политики, свързани с вдигането на жизнения стандарт на хората - повишаването на пенсиите, вдигането на минималната работна заплата, рекордната капиталова програма, която сме заложили в бюджета, многото допълнителни средства, които са заложени за здравеопазване и образование", отбеляза Сабрутев, цитиран от БНР.

Още по темата

Относно твърдението, че се готви вдигане на данъците, Сабрутев посочи, че става въпрос за корпоративния данък като изискване на евродиректива, което ще засегне едва около 20 компании в България, които имат оборот над 750 млн. евро. 

Сабрутев отбеляза, че остава максималният размер на пенсията от 3400 лв., което по думите му е абсолютно справедливо. Депутатът обясни, че вдигането на максималния осигурителен доход, е пряко свързано с необходимостта от повече постъпления в пенсионната система. Вие знаете, че в момента всъщност пенсионната система се издържа от държавния бюджет, а не от вноските, които ние правим за пенсии.

В профила си във Фейсбук Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" също коментира днешното изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов относно условията, които неговата партия поставя, за да бъде одобен бюджетът за следващата година:

"ГЕРБ най-харесва бюджети, при които едни 600 млн. лв. от хазарт не се събират. Какво съвпадение - и Магнитски също. Асен Василев обаче не", написа тя в своя профил в социалната медия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase