Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Заложниците на "Хамас" са с български произход. Техните баби и дядовци са живели в България, след което са заминали за Израел. Г-жа Йотова много добре знае, че всичко, което трябваше и можеше да бъде направено – вече е направено. Съдействаме максимално на израелските власти, за да могат да преговарят и да търсят възможности за позитивно развитие на ситуацията. Така премиерът Николай Денков коментира въпроса за вицепрезидента Йотова, която попита вчера, дали заложниците с български произход имат и български паспорти.

Той подчерта, че не е знаел преди две седмици за български заложници, когато в медиите се появи такава информация. Тогава нямахме подобни данни. Но междувременно се появиха. Това беше и причината с г-жа Габриел да заминем за Израел", категоричен е Денков, цитиран от Нова тв.

Премиерът коментира и въпроса с искането да бъде освободен шефът на ДАНС Пламен Тончев.

"Мисля, че позициите бяха ясно казани. Изпратил съм мотивирано писмо до президента, което трябва вече да е качено на сайта на МС. В него има законови мотиви, защо има проблем с председателя на ДАНС. Колкото по-бързо бъде решен този казус, толкова по-добре", подчерта Денков. И допълни: "Това, което мога да направя, е да спазвам закона. В същото време е ясно, че отговорността за националната сигурност е на правителството и лично моя. Затова се надявам президентът да разбере, че позицията му е незащитима в момента".

На въпрос какво ще правят след края на следващата година, когато ротацията на премиерското място изрече, той посочи: "Надявам се, че ще се стигне до ротацията, защото имаме програма, която трябва да изпълним. Дали ще стана премиер зависи от това дали има ясно разписани приоритети – повишаване качеството на живот и преодоляване на демографската криза в България. Ако успеем да поставим тези приоритети ясно на масата, аз имам идея как могат да бъдат решени. Тези идеи трябва да бъдат прехвърлени в управленска програма за 2025-2026 г. Тогава с удоволствие бих се включил отново", посочи той.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел обяви в понеделник, че има двама българи сред заложниците на "Хамас". Добави, че ще има повече детайли, когато има повече информация, за да не се застрашава тяхното спасяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар