Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев да подпише указ за уволнението на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Това призова съпредседателят на "Демократична България" генерал Атанас Атанасов.

Той поздрави премиера акад. Николай Денков, който в петък поиска от президента да освободи шефа на ДАНС.  

Според Атанасов, ако Радев освободи председателя на ДАНС, ще постави "начало на дебата за необходимостта от радикална реформа на българските специални служби".

"Недопустимо е въвличането им в активни мероприятия за дестабилизиране на властта и манипулиране на вота на гражданите с цел политическо инженерство, недопустима е липсата на обективна и трезва оценка на външните заплахи за националната сигурност. Скандален е отказът за предоставяне на актуална оперативна информация на висшия орган на изпълнителната власт, с което се възпрепятства възможността за вземане на своевременни и правилни държавнически решения в защита на националния интерес", пише ген. Атанасов във фейсбук профила си.

По думите му е наложителна спешна актуализация на Стратегията за национална сигурност на Република България, която да отразява динамиката на съвременните рискове и заплахи в средата за сигурност, както и да посочва националните интереси, приоритети и политики в тази област. Според него първостепенно внимание трябва да се отдели на противодействието на руското хибридно влияние и шпионаж, киберсигурността, сигурността на суровините и енергията, защита на критичната инфраструктура, противодействието на прането на пари.

"Ще предложа засилване на правомощията на Съвета по сигурността към МС, който да се превърне в ефективен контролен и координационен орган на дейността на разузнавателната общност, наред с парламентарния контрол", заяви съпредседателят на ДБ.

"Време е българските специални служби да заработят професионално, обективно и безпристрастно при спазване на принципа за политически неутралитет, подобно на модерните служби на страните членки на НАТО и ЕС", пише още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase