Снимка: архив, БГНЕС

Връщането на машините едва ли ще увеличи избирателната активност на балотажите в неделя. Хората са разочаровани от настъпилия хаос и избирателната система, става ясно от проведена от БНР анкета. В едно запитаните са почти единодушни – манипулации могат да се правят и с двата способа на гласуване.

Заради тези "иди ми, дойди ми" се създава недоверие към действията на институциите. Видът на гласуване почти не влияе върху избирателната активност. Това каза пред БНР преди втория тур на местните избори доц. д-р Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Още по темата
Дали с машина или с хартия, това или не влияе, или влияе много малко върху избирателната активност, подчерта той.

"Като правило избирателната активност, мотивацията на хората да гласуват категорично се движи от друго, не от начина, по който гласуват", категоричен е Христов. Според него тезите за влияние на единия или на другия метод на гласуване "не почиват на реалности".

"На втория тур ще има повече хора, които ще гласуват "срещу", само и само да не спечели другият. Защото има кандидати, на които те симпатизират, които са отпаднали. Тази мотивация да дадат вот "против" е доста по-силна на втори тур и със сигурност повече от други периоди, в които сме живели. Особено в София сблъсъкът е и идеологически. Когато има такъв, мотивацията на хората да излязат е по-голямо", коментира доц. Александър Христов.

"Комуникационните стратегии на партиите и заради многото избори се правят с хълцане и между двете хълцания няма нищо", сочат наблюденията на експерта.  

Доц. Христов направи прогноза, че каквото и да става със сглобката, в момента би било опасно тя да се разглоби заради геополитическата ситуация. "Това ще е основната причина, поради която партиите в тази сглобка се държат една за друга".

Той изрази мнение, че излизайки наяве, противоречията между партньорите в сглобката всъщност я заздравяват и я правят "по-устойчива, отколкото ни се вижда на пръв поглед".

"Сглобката би се разглобила, ако има някакъв сигнал отвън", смята доц. Христов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase