Снимка: БГНЕС

В изборната нощ заявихме, че БСП се връща в местната власт. Думите ми се потвърждават. На първи тур имаме 44 кметове на общини, което ни прави втора политическа сила след ГЕРБ. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

"На втори тур отиваме на 45 балотажа, между които големи областни центрове - София, Разград, Русе, Силистра и Хасково. В 89 общини на страната БСП сме първа или втора сила на балотаж. В 30% от България, БСП е първа или втора политическа сила”, добави Нинова. Тя коментира, че имат ръст на подкрепата за левицата като на тези избори гласовете са 267 216 или с 50 000 гласа повишаване на резултата, тоест 20%.

Лидерът на левицата призова за обединение срещу ГЕРБ на балотажа.

"Не мога да си представя, че нашият кандидат ще бъде избран с гласовете на ГЕРБ, срещу който се борим 18 години в София", каза още тя.

Тя коментира и решението на ВАС по отношение на използването на машини по време на изборите. "Трябва да се изпълнява решението на съда", категорична е тя.

На въпрос дали водят разговори за подкрепа на кандидата им за кмет на София Ваня Григорова на балотажа в неделя, тя отговори: “Не сме водили разговори с ГЕРБ или Бойко Борисов. Не сме говорили с ДПС. Водим разговори с други колеги. Когато има резултат ще ви кажем", посочи тя.

По отношение на това дали резултатите в столицата могат да бъдат индикатор за обединение на левицата, тя коментира: “Винаги е хубаво да се обединяваме ляво мислещи хора, но не бива от това, което се случи в София да правим генерален извод. Не бива това, което се случи в София да се екстраполира в цялата страна”, посочи тя и даде пример с Пловдив, където са били в тази коалиция, но кандидатът им не е достигнал до балотаж, а на други места с “Левицата” имат конкурентни резултати.

“Въпросът принципно за обединение на левите хора стои, но местните избори не са най-добрият пример за това”, каза Нинова.

В понеделник Нинова съобщи, че БСП води преговори за подкрепа на балотажите и първата такава ще дойде от "Има такъв народ", които ще подкрепят Ваня Григорова в София. "Проведох разговор със Слави Трифонов. ИТН ще подкрепи нашия кандидат", съобщи вчера Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase