Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Кои ще са следващите градоначалници за предстоящите четири години решават избирателите днес.
Гласуването ще определи, които ще са новите кметове на 265-те общини на страната. Освен тях трябва да бъдат избрани: 35 кметове на райони - 24 в София, 6 в Пловдив и 5 във Варна, 3042 кметове на кметства и 5053 общински съветници.

Избори за кмет на кметство има в населените места, които към датата на обнародване на указа на президента за насрочване на изборите са с население над 100 души с постоянен адрес. Според това условие в 117 села няма да се гласува, а новият кмет на общината ще назначи за срока на мандата кметски наместници.

Oще по темата

Кандидатите за кметове на общини са 1353 (1098 мъже, 258 жени), за общински съветници - 30 231 (20 107 мъже, 10 114 жени, 10 чужденци), за кметове на кметства - 6924 (4840 мъже, 2084 жени), а за кметове на райони - 445 (339 мъже, 106 жени).

Повечето са издигнати от 67-те партии и коалиции, регистрирали се за вота, както и от десетки инициативни комитети. Сред тях има и немалко независими кандидати.

Местните коалиции и инициативни комитети са с номер според реда си на регистрация в дадена общинска избирателна комисия, като числата са от 67 нагоре, т.е. след регистрираните на централно ниво участници.

Очаква се обаче на повече места изходът от изборите да стане ясен на втория тур.

Ако някой от кандидатите за кмет получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното населено място, той се смята за избран. Когато на първи тур нито никой не събере повече от половината действителни гласове, се насрочва втори след 7 дни. В него участват двамата претенденти с най-високи резултати от първото гласуване. За тези избори балотажите ще бъдат на 5 ноември.

Дали ще има втори тур или не, ще се разбере още в края на изборния ден, когато социологическите агенции обявяват прогнозните резултати, като се базират на анкети на изхода на изборните секции през деня.

ЦИК трябва да обяви официалните резултати по партии, коалиции, местни коалиции и независими кандидати до 31 октомври.

Местните избори тази есен ще бъдат рекордно скъпи

Бюджетът за провеждането на двата тура на вота, който правителството одобри, е 151.1 млн. лв, докато разходите на предишните местни избори през 2019 г. са били 70.7 млн. лв.

Както винаги най-важна за партиите е победата в столицата. Едно е сигурно, че този път София ще има нов кмет, защото Йорданка Фандъкова не участва в битката.

За пръв път от две десетилетия обаче сред основните кандидати няма партиец.

ПП и ГЕРБ заложиха на претенденти, които не са от структурите им.

ПП-ДБ издигна IT предприемача Васил Терзиев, а ГЕРБ доскорошния директор на "Новини и актуални предавания" в bTV Антон Хекимян.

БСП пък застана зад бившия синдикалист Ваня Григорова.

Очакванията са, че ще има втори тур.

В Пловдив също ще има нов кмет, като прогнозите са, че ще има втори тур.

Трудно предвидим изглежда и изходът от изборите във Варна, където ГЕРБ за пореден път издигна Иван Портних, а ПП-ДБ бившия областен управител на Варна Благомир Коцев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Ужас

преди 6 месеца

След вчерашният преврат на ГЕРБ и ДПС са ясни нещата...

31

Анонимен

преди 6 месеца

Браво на ЦИК ,спряха ПП мафията

30

Анонимен

преди 6 месеца

Няма да са от ПП ,явно най много да хванат 5 ,,6 села като няма машини

fallback