Снимка: архив, БГНЕС

"Никога руски компании не са се облагодетелствали повече от времето, когато ПП са управлявали", заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Росен Христов.

Още по темата
"По тяхно време имахме пълна зависимост от руско свежо ядрено гориво. Те не направиха нищо, за да диверсифицират доставките. /…/ За газа по същия начин – те демонстративно спряха доставките и плащанията към "Газпром", но веднага го заместиха с абсолютно същия руски газ, който минаваше през посредници и само се вдигна цената и някой получаваше големи комисионни. /…/ С "Лукойл" ситуацията е абсолютно същата. Компанията реализираше огромни печалби, държейки цените високи, и плащаше данъци извън България – в Холандия", подчерта той.

""Лукойл" никога не са плащали данъци в България. Единствено нашето правителство успя да накара "Лукойл" да се регистрира в България като данъкоплатец, да си премести центъра на икономическа дейност в България и за пръв път "Лукойл" плати данъци във времето на нашето правителство, като внесе дори авансово над 150 млн. лв. Това всички го забравят. Фактът, че сега "Лукойл" плаща данъци в България, е изцяло заслуга на нашето правителство", категоричен бе Росен Христов.

Той посочи още, че по тяхно време са успели да свалят цените на бензина под 2,5 лв. По думите му е факт, че при управлението на ПП "Лукойл" процъфтява с високи цени и неплащане на данъци.

"Виждаме, че няколко месеца, след като ПП-ДБ стъпиха във властта, цените отново гонят 3 лв. И при предишното редовно правителство, и при сегашното виждаме едно отношение към "Лукойл" с много силно покровителство, оставяйки ги да не плащат данъци, да се възползват от пазара и да реализират свръхпечалби. Няма никаква промяна в международната конюнктура на пазара, цените на петрола не са се променили. Защо, след като ние оставихме цените под 2,5 лв. за бензина, сега гонят 3 лв.? Защо през цялото това време не са събирани данъците?", каза Христов.

Според него никой не може да договори за няколко часа плащане на данъци от порядъка на 1,5 млрд. лв. "Очевидно това е било на изчакване. Те умишлено са ги оставили да не си плащат данъците и да си въртят парите. Като ножът опря до кокала, нямаше как и договориха това плащане", посочи той.

Христов направи изчисление, че при лихва от порядъка на 5% - 1,5 млрд. на годишна база означава печалба от 75 млн. лв. За 6 месеца говорим за над 30 млн., които "Лукойл" е реализирал, а държавата е загубила, отбеляза той.

"ПП водят една пълна демагогия от порядъка на това, което беше по времето на Тодор Живков и комунистическата партия, където се говореше едно, а се вършеше абсолютно друго", изказа мнението си бившият енергиен министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase